Gå direkt till innehåll
 I 100 % kamp skildras rättighetskamper i det förflutna och i samtiden. Foto: Evelyn Thomasson/Regionmuseet Kristianstad
I 100 % kamp skildras rättighetskamper i det förflutna och i samtiden. Foto: Evelyn Thomasson/Regionmuseet Kristianstad

Pressmeddelande -

100 % kamp visas på Arbetets Museum

Utställningen ”100 % kamp – Sveriges historia” berättar om människor som har tagit strid för sina och andras villkor. Människor som kämpat för rätten att leva, bo och älska på lika villkor oavsett funktionsförmågor, sexuell läggning, tro, kön, klass eller ursprung. Arbetets museum lyfter särskilt upp de kamper som textilarbetarkvinnorna fört i Norrköping sedan 1800-talet.

I 100 % kamp skildras rättighetskamper i det förflutna och i samtiden genom teman som rätten till kroppen, rätten till vardag och reaktioner mot rättigheter. Berättelserna påminner oss om värdet av att minnas tider då våra mest grundläggande rättigheter inte fanns och vad avsaknaden av rättigheter kan innebära.

Arbetets museum har valt att särskilt lyfta textilarbeterskornas kamp i Norrköping. På så sätt får besökaren en förankring till både industrilandskapet och Strykjärnet som gammal textilfabrik.

- Vi ser det som en fantastisk möjlighet att lyfta fram de kvinnor som arbetade här i Strykjärnet och andra textilfabriker runt om i Norrköping. De startade fackföreningar, kvinnoklubbar och stod på barrikaderna för kvinnofrågan. Kvinnor som var pionjärer på sin tid men som ofta glöms bort i vår historieskrivning, säger Josefine Höijer, utställningsintendent.

Redan nu går det att boka skol- och gruppvisningar av utställningen via museets hemsida. Utöver den fysiska utställningen kommer även föreningar i Norrköping berätta om sina verksamheter under rubriken ”Vi som kämpar i Norrköping”. Programpunkterna tar plats uppe i utställningen på torsdagskvällar under utställningsperioden. Utställningen visas på Arbetets museum 19 januari – 5 maj 2019.

100% kamp – Sveriges historia är en vandringsutställning och producerad av Regionmuseet Kristianstad i samarbete med Historiska museet, Sundsvalls museum och Västmanlands läns museum. Finansiering med stöd av Postkodlotteriet. De lokala delarna i utställningen, om rättighetskamper i Norrköping, är producerade av Arbetets museum.

Kontakt

Josefine Höijer, utställningsintendent, tel. 011-231 706, e-post: josefine.hoijer@arbetetsmuseum.se

Pressvisning

Pressvisning hålls på plan 7 torsdag 17 januari kl. 10.00. Varmt välkomna!

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

VIsningsförfrågningar

www.arbetetsmuseum.se/visningsforfragan/

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping