Gå direkt till innehåll
19 oktober delas det prestigefyllda årliga Dokumentärfotopriset ut på Arbetets museum. Foto: Ragnar Axelsson
19 oktober delas det prestigefyllda årliga Dokumentärfotopriset ut på Arbetets museum. Foto: Ragnar Axelsson

Pressmeddelande -

Fotografer prisas på Arbetets museum

Lördagen den 19 oktober klockan 14.00 slås dörrarna upp för Dokfotodagen 2019 på Arbetets museum. Det blir en dag fylld av prisutdelningar, föredrag, samtal, utställningar och mingel med fokus på den dokumentära bilden.

Under dagen presenteras Sveriges mest framstående fotografer inom dokumentärt fotografi. Tre fotografer får ta emot det årliga prestigefyllda Dokumentärfotopriset. Dessutom tillkännages pristagarna i Arbetets museums Dokumentärfotosalong.

På plats finns även elever från Nordens fotoskola Biskops Arnö som ställer ut sitt projekt Nära Norden på våning 4 under hela helgen.

– På Arbetets museum samlar vi på människors berättelser från vardag och arbetsliv, och dokumentärfoto är ju precis det: bildberättelser. Vi vill vara en arena där både etablerade fotografer och nykomlingar möts och Dokfotodagen är en del av det arbetet, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

Välkomna till en dag med ett fullspäckat program för alla fotointresserade!

Fullständigt program för Dokfotodagen

Dokumentärfotopriset 2019

Kristoffer Granath, Lina Scheynius och Ragnar Axelsson (Island) är 2019 års vinnare av Arbetets museums Dokumentärfotopris. Vinnarna tilldelas under eftermiddagen ett stipendium om 25 000 kronor vardera. Priset delas ut av Berit Müllerström (LO), ordförande för stiftelsen Arbetets museum. Pristagarna håller korta föredrag om sina arbeten.

Plats: vån 7 (med reservation för ändring)

Tid: 15.00

Läs mer om pristagarna

Läs mer om Dokumentärfotopriset

Dokumentärfotosalong 2019

Årets fotosalong presenterar verk från 56 fotografer från hela Sverige under temat ett annat sätt att se. Klockan 14.00 kommer tre av de antagna fotograferna belönas med ett stipendium om 5000 kronor vardera under följande kategorier;

Bästa bild – juryns pris
Bästa tolkning av tema – juryns pris
Bästa bild – publikens pris

Prisutdelningen inleds med ett kort föredrag kring årets tema av Eva Dahlman, vice ordförande Centrum för fotografi och medlem i årets jury.

Vi tillkännager även temat för nästa års dokumentärfotosalong som valts fram bland Norrköpingsbornas förslag från Kulturnatten den 28 september.

Prisutdelningen sker på våning 7 inne i utställningen.

Tid: 14.00

Årets jury består av Märta Thisner, fotograf, Eva Dahlman, Etnolog och fotohistoriker, centrum för fotografi och Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum. Jurymedlemmarna medverkar under dagen.

Läs mer om Dokumentärfotosalongen

Kontakt

Johanna Haverlind, utställningschef, 011–23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Sara Grevlund, vik. intendent, 011-23 17 13, sara.grevlund@arbetetsmuseum.se


Pressbilder

http://www.arbetetsmuseum.se/pressbilder/

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping