Gå direkt till innehåll
Skandia. Foto: Jan Jörnmark.
Skandia. Foto: Jan Jörnmark.

Pressmeddelande -

Övergivna platser ställs i rampljuset

Den 18 maj öppnar fotografen Jan Jörnmarks utställning Övergivna platser på Arbetets museum. Utställningen tar avstamp i det mångåriga projektet med samma namn och innehåller fotografier som inte tidigare visats. 

Projektet Övergivna platser började som en webbsida 2005. I dag är det ett av Sveriges mest spridda fotoprojekt, bland annat i formen av en Facebook-grupp med över 120 000 medlemmar. 

Bakom projektet står författaren, debattören och fotografen Jan Jörnmark. På Arbetets museum i Norrköping visas nu ett brett urval av hans fotografier från övergivna platser.

– De flesta tycker det är intressant med övergivna platser. Vi är nyfikna och vill gärna uppleva och utforska. Jörnmarks bilder låter oss ta del av dessa platser som vi annars kanske inte får eller kan besöka, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

I projektet kombinerar Jörnmark sitt fotointresse med sitt engagemang inom bostadspolitiska och samhällsekonomiska frågor. Resultatet är en bildskatt som sätter fingret på vår tids stora samhällsomvandlingar.

Den röda tråden genom utställningen är berättelsen om det moderna Sverige och den globala förändringen under efterkrigstiden. I utställningen möter vi fotografier från projektets hela historia, men tyngdpunkten ligger på nyare fotografier och här finns även bilder från Europa och USA.

– Det har varit roligt att göra utställningen och jag tycker att den blir bra, inte minst för de nya bilderna, säger Jan Jörnmark.

Jörnmark är docent, debattör, författare och fotograf verksam i Göteborg. Han har gett ut ett flertal böcker och regelbundet skrivit krönikor i olika svenska tidningar.

Utställningen visas på Arbetets museum 18 maj till 18 augusti 2019.

Kontakt

Sara Grevlund, vik. intendent, Arbetets museum
E-post: sara.grevlund@arbetetsmuseum.se, tel. 011-23 17 13

Pressvisning

Pressvisning hålls fredag 17 maj kl. 11 på Arbetets museum, våning 7. Jan Jörnmark medverkar vid pressvisningen. 

Tips: 17 maj kl. 10 på Arbetets museum, plan 1 hålls även pressvisning för den nya utställningen Sounds of Changes, om utrotningshotade ljud. Både Övergivna platser och Sounds of Changes öppnar 18 maj under heldagsevenemanget Gömt & glömt.

Varmt välkomna!

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder/

Vernissage

Vernissage för Övergivna platser hålls lördag 18 maj kl. 15 på Arbetets museum, våning 7. Vernissagen är en del av museets heldagsevenemang Gömt & glömt: www.arbetetsmuseum.se/evenemanget/gomt-glomt/

Facebookevenemang för Gömt & glömt

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping