Gå direkt till innehåll
Lilla Arbetets öppnar till höstlovet 28 oktober. Foto: Peter Holgersson
Lilla Arbetets öppnar till höstlovet 28 oktober. Foto: Peter Holgersson

Pressmeddelande -

Stor barnsatsning öppnar till höstlovet

Lilla Arbetets – där har ni namnet på Arbetets museums nya utställning för barn och familj. Utställningen är en fantasifull lekmiljö där barn och vuxna tillsammans kan utforska, känna, se och höra. Intill utställningen finns matsäcksrum, garderob, skötbord och barnvagnsparkering. Tanken är att hela våningsplanet ska bli en mötesplats för både skolor och barnfamiljer i Norrköping.

Lagom till höstlovet 28 oktober–3 november 2019 invigs Lilla Arbetets – museets stora satsning för barn och familj. Utställningen är en upplevelsemiljö där barnen genom att känna, se och höra ges möjlighet att bekanta sig med bland annat skogen, båten och gruvan – några av de näringar som skapat det Sverige vi känner idag.

Här kan barn och vuxna utforska tillsammans och leka jobb. Smyg in i magasinet och lyssna på ljud som försvunnit eller förändrats. Upptäck skogens skrymslen och vrår eller kryp långt in i den mörka gruvgången och hör berget prata. Ta tåget vidare till textilmaskinen som spottar ur sig kläder och göm dig i en stor skjorta. Eller varför inte lasta båten full med varor och korsa världshaven? Skepp ohoj! Med på upptäcktsfärden finns UppfinnarJohanna, känd från barnböckerna av Ann-Christine Magnusson och Lovisa Lesse.

ETT HELT VÅNINGSPLAN FÖR BARN OCH FAMILJ
Stora ombyggnationer har gjorts på plan 1 för att bättre anpassa museet för barnfamiljer och skolor. Äntligen kan vi erbjuda matsäcksrum och mikrovågsugnar, barnvagnsparkering, garderob, toaletter och skötbord, allt samlat på ett gemensamt våningsplan på museet. 

– Vi har under många år velat ha ett permanent våningsplan för barn och familj, så Lilla Arbetets är ett efterlängtat tillskott. Museet har under många år erbjudit tillfälliga utställningar för barn och unga, familjedagar och skapande i vår kreativa verkstad på helgerna. Det känns superkul att äntligen ha en utställning för barn som kommer att stå under många år framöver och som barnfamiljer, förskolor och skolor kan besöka både en och flera gånger, säger museets utställningschef Johanna Haverlind.

Lilla Arbetets är tänkt för mindre barn upp till ca 9 år. Utställningen är öppen både för grupper från förskola och skola och övriga besökare. Lilla Arbetets öppnar under höstlovet och har därefter öppet samma tider som museet – alla dagar i veckan.

KOPPLING TILL BÅDE HISTORIA OCH NUTID
Arbetets museum har ett särskilt ansvar att stödja och synliggöra Sveriges ca 1500 arbetslivsmuseer. Många av arbetslivsmuseerna skildrar näringar – gruvindustrin, skogsbruket, sjöfarten, järnvägen och textilindustrin – som har bidragit till att skapa det Sverige vi känner idag. Dessa fem näringar utgör varsin del av utställningen, och tanken är att väcka ett intresse för både historien och dagens arbetslivsmuseer I utställningsdelen Magasinet kommer årligen Årets Arbetslivsmuseum och Årets Arbetsmyra att presenteras.

FAKTA
Var?
Plan 1, längst ner i museet
När? Utställningen öppnar måndagen den 28 oktober
Öppettider Desamma som övriga museet. Utställningen kommer gå att besöka samtliga dagar i veckan.
För vem? För barn upp till ca 9 år tillsammans med vuxen
Vad kostar det? Fri entré, precis som resten av museet.
Övrigt Hela utställningen är skofri och ingen mat eller dryck får förtäras i utställningen. Barnvagnar får inte medtagas i utställningen, men barnvagnsparkering finns precis intill.

PRESSVISNING
Torsdag 24 oktober kl. 10 bjuder vi in media till en förhandstitt på utställningen. Vi samlas i receptionen på plan 2. En grupp från Kastanjegårdens förskola finns på plats och testar utställningen.

PRESSBILDER
Finns på www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

KONTAKT
Johanna Haverlind, utställningschef, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se,  070-623 17 42
Anna Redmalm, kommunikatör, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se, 011-23 17 09

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping