Gå direkt till innehåll

Fånga din bild av Mannen!

Tid 6 Mars 2007 17:00 – 20:00

Plats Arbetets museum

Tisdagen den 6 mars kl 17-20 uppmanas kvinnor att ta med sig en man till Arbetets museum och fotografera honom. Det är fotokonstnären Britt Marie Trensmar som arrangerar fotoworkshopen. Workshopen ingår i projektet Han i hennes ögon som Britt Marie Trensmar startat i samarbete med Män för jämställdhet. Projektet syftar till att hitta alternativ till de bilder av män som vi är vana att se i media. Schablonbilder som många inte känner igen sig i, varken män eller kvinnor. Kvinnor uppmanas att ta med en man och delta i fotoworkshopen. På så sätt hoppas man kunna presentera en mer varierad bild av mannen av idag. Det här är en del i den pågående insamlingen, där kvinnor skickar in sin bild på mannen, eller tar med bilder till workshopen och överlämnar dem direkt till konstnären Britt Marie Trensmar. En jury gallrar bland bidragen och väljer ut de bilder som kommer att ingå i en turnerande utställning och en katalog. Målet är att Han i hennes ögon ska vara ett trendskapande projekt i positiv bemärkelse. Ett projekt som ökar kvinnors delaktighet i att beskriva vår samtid i bilder, forma bilden av mannen och stärka kvinnors visuella yttrandefrihet. Det går redan nu att titta på inskickade bidrag på www.hanihennesogon.com. Där finns även mer information om projektet. Arbetets museum kommer att visa utställningen under vintern 2007. Britt Marie Trensmar har länge intresserat sig för de olika förväntningar som ställs på kvinnor och män. Arbetets museum visade år 2000 hennes utställning Skönhetsfabriken och 2002 väckte utställningen Mangrant stor uppmärksamhet med nakna bilder på män. Hennes konstnärskap genomsyras av frågeställningar kring genus, identitet, sexualitet, tolkningsföreträden och voyeurism. PRESSBILD: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod behövs. FÖR MER INFORMATION: Mårten Mellberg, programansvarig Arbetets museum, tel 011-23 17 23, marten.mellberg@arbetetsmuseum.se Britt Marie Trensmar, +358 (0)18 33 870, 0707-22 22 70, info@mangrant.se, www.mangrant.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping