Gå direkt till innehåll

Finansminister Anders Borg inviger Industriland – när Sverige blev modernt på Arbetets museum i Norrköping

Tid 12 April 2007 10:00 – 10:00

Plats Arbetets museum

Den 14 april 2007 öppnar den i särklass största satsning som gjorts på Arbetets museum: Industriland – när Sverige blev modernt. Med utställningen vill museet ge den historiska bakgrunden till skapandet av välfärdslandet och industrinationen Sverige. Fokus är perioden 1930-1980. Under denna period uppfanns begrepp som folkhem, samförstånd och demokratisk design, och grunden lades för den bild av Sverige som finns än idag. Men vart är vi på väg nu? Utställningen kommer att visas under fem år och är ett samarbete med näringslivet, fackföreningsrörelsen, forskare och arkiv. I utställningen varvas enskilda personers minnen och berättelser med fakta kring ekonomisk utveckling och politiska beslut från perioden. I olika temarum behandlas frågor kring bland annat boende, arbete, fritid, barn och ungdom, konsumtion, entreprenörskap, drömmar och visioner. I utställningens biografsalong kommer journalfilmer, reklamfilmer och dokumentärfilmer från tiden att rulla. För första gången i museets historia har man gjort en föremålsinsamling bland allmänheten. Människor har skänkt föremål som kännetecknar perioden – både vardagsföremål och arbetsredskap - som fått dem att känna sig moderna eller som betytt mycket. Föremålen kommer att cirkulera runt i utställningen på ett 160 m långt löpande band. De ca 1 300 arbetslivsmuseer som finns runt om i landet finns också representerade i utställningen. Det är på dessa museer som den svenska företags- och industrihistorien i hög grad berättas idag. Utställningen syftar till att ge framför allt ungdomar en möjlighet att fundera över och ta ställning till livsavgörande frågor som: Vilken utbildning ska jag välja? Vilken framtid tänker jag mig? Var kommer jobben att finnas? Hur kan jag påverka framtiden? En tillbakablick i en nära förfluten tid ger möjlighet till reflektion och jämförelse. Finansminister Anders Borg inviger utställningen den 14 april och bland de medverkande på vernissagen finns även f d statsminister Ingvar Carlsson och författare Maj-Gull Axelsson. PRESSVISNING: torsdag 12 april kl 10 Ett längre pressmeddelande om projektet och utställningen finns på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst: Industriland – när Sverige blev modernt. Prylinsamling på Arbetets museum. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se Ann-Sofie Axelsson, producent, 0733-76 45 34, 011-23 17 25, ann-sofie.axelsson@arbetetsmuseum.se Niklas Cserhalmi, projektledare, tel 011-23 17 03, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se Anna Unsgaard, pressekreterare hos finansminister Anders Borg, tel: 0703-56 30 32 ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping