Gå direkt till innehåll

Musikexperiment på Arbetets museum

Tid 1 December 2006 13:00 – 16:30

Plats Arbetets museum

På fredag eftermiddag sker ett arbetsexperiment i Laxholmskällaren på Arbetets museum i Norrköping. Några av Sveriges främsta electronica-artister samlas för att utmana sin kreativitet i experimentet Skiftet. Frågan är vad som händer med kreativiteten när den inordnas i samma mönster som annat arbete. Stämmer uppfattningen om att kreativt arbete kräver frihet – inga arbetstider, ingen press? Skiftet kan ge svaret. I samarbete med New Media Meeting, som hålls i Norrköping 1-2 december, kommer några av Sveriges främsta inom elektronisk musik till Arbetets museum för att genomföra experimentet Skiftet. Initiativtagare är Håkan Lidbo, musiker, producent och förläggare och Robert Willim, doktor i etnologi vid Lunds Universitet. Andra medverkande musiker är bland andra Andreas Tilliander, Paul Farrington och Dibaba. Under eftermiddagen kommer dessa under reglerade former att skapa musik i Laxholmskällaren. Det är andra gången Skiftet genomförs. I januari 2005 samlades åtta svenska artister för att som ett arbetslag skapa musik i en studio i Stockholm. Skapandet skedde under ett åtta timmar långt skift. Klockan tickade obönhörligt. Musiken improviserades fram oavbrutet, och arbetet stoppades endast för lunch och kaffe. Resultatet blev skivan Skiftet. Tanken med experimentet är att lyfta upp frågan om kreativt arbete kontra disciplinerad produktion och den motsättning som förmodas finnas däremellan. Musikskapandet pågår kl 13-16.30 under fredagen och varvas med föreläsning med Robert Willim och den dokumentation filmaren Anders Weberg gjorde av det första Skiftet. Allmänheten är välkommen att övervaka arbetet och se musiken växa fram samt ta del av övriga programmet. Fri entré. Mer information om New Media Meeting finns på www.newmediameeting.se YTTERLIGARE INFO: programansvarig Mårten Mellberg, 011-23 17 23, 0733-70 65 40, marten.mellberg@arbetetsmuseum.se eller informationschef Felicia Eriksson, 011-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping