Gå direkt till innehåll

Sebastian - fotoutställning på Arbetets museum i Norrköping

Tid 9 November 2006 13:00 – 13:00

Plats Arbetets museum

11 NOVEMBER 2006 – 7 JANUARI 2007 Sebastian En fotbollstokig tolvåring fick tjocktarmscancer. Fotboll, moppe och tjejer byttes ut mot sjukhusbesök, cellgifter och operationer. Fotograf Anna von Brömssen och journalist Marie Branner fick förtroendet att följa Sebastian Rajakeros sista tid. Under våren 2005 arbetade Anna von Brömssen med en bok om sorg. Genom boken kom hon i kontakt med Sebastian Rajakero och hans familj. Han var femton år och sjuk i cancer och visste att han levde på övertid. Han visste att han inte skulle få fylla sexton. - Jag träffade Sebastian för första gången den femte mars 2005. Solen sken, snön knarrade och Sebbe hade en bra dag – han orkade gå den korta biten mellan bilen och lägenheten. Familjen var på väg hem efter en kontroll på Östra sjukhuset i Göteborg. Det var en ganska vanlig dag i Sebbes liv, berättar Anna von Brömssen. Sebastian ville berätta. Om hur det är att vara sjuk, att inte orka gå på fotbollsträningen. Om tankarna på att snart inte få gosa med mamma och pappa. Om längtan efter sin lillebror i himlen och allt roligt de skulle göra tillsammans. - Jag fick följa honom den sista tiden i hans liv och välkomnades in i en familj som delade med sig av något av det svåraste man kan gå igenom – att förlora ett barn, säger Anna von Brömssen. Anna von Brömssens bildberättelse om Sebastian har tillsammans med frilansjournalisten Marie Branners texter publicerats som reportage i Göteborgs-Posten 2005. Reportaget fick Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare 2005, Pressens Bilds Stora Fotopris 2005, Barncancerfondens journalistpris 2005, Publicistklubben Västs stora journalistpris 2005, den gyllene Haldan 2006 och Årets bild 2006 i kategorin svenskt bildreportage. Utställningen har tidigare visats på Galleri Kontrast i Stockholm och Fotomuseet i Sundsvall. En utställningskatalog är framtagen i samarbete med Sensus studieförbund och Barncancerfonden. Anna von Brömssen är frilansfotograf i Göteborg med inriktning på reportage, personporträtt, vardagsliv, boende och arkitektur. Hon är utbildad vid Glasgow School of Art. Anna von Brömssen har tidigare arbetat med ett projekt kring bröstcancer som också prisbelönats. Projektet mynnade ut i boken Enbröstad. PRESSVISNING: torsdag 9 november kl 13.00, Arbetets museum plan 7. Anna von Brömssen medverkar. VERNISSAGE: lördag 11 november kl 14.00. UTSTÄLLNINGSPERIOD: 11 november 2006-7 januari 2007 HÄMTA PRESSBILDER: hämtas på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod krävs. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se, intendent Kerstin Ullström Elam, tel 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping