Gå direkt till innehåll

Välkommen till pressvisningen av utställningen Nordkorea

Tid 15 Januari 2007 00:00 – 00:00

Plats ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping.

Välkommen till pressvisningen av utställningen Nordkorea av fotograf Åke Ericson på Arbetets museum i Norrköping. DAG: måndag 15 januari Fotograf Åke Ericson medverkar vid pressvisningen. TID: under eftermiddagen efter överenskommelse, kontakta Kerstin Ullström Elam på 011-23 17 06 PLATS: Hyllan Med täckmanteln "bröllopsfotograf" lyckades fotograf Åke Ericson ta sig in och dokumentera vardagslivet i det slutna Nordkorea. Intrycken och mötena med människorna där visas i utställningen Nordkorea på Arbetets museums fotogalleri Hyllan från och med den 16 januari. - Det har alltid varit min dröm att besöka världens mest slutna land, säger Åke Ericson. Han lämnade Peking i oktober 2005 och steg av tåget i huvudstaden Pyongyang efter en 42 timmar lång resa. Han ingick i en grupp turister från hela världen som under åtta dagar fick möjlighet att resa runt i landet i sällskap av särskilda guider. Trots ständig övervakning lyckades Åke Ericson fotografera mycket och flera olika miljöer. Det är främst det vardagliga livet som intresserar honom. Vid hemresan var det stora antalet filmrullar ett problem - hur skulle de passera säkerhetskontrollen? Åke Ericsons plan var djärv, men den höll. Han passade på att ropa på den medföljande guiden precis när väskan med filmrullarna rullade igenom säkerhetskontrollen och personalen tittade upp mot guiden istället för på monitorn just då. På vernissagen medverkar Åke Ericson och berättar mer om resan och sina upplevelser. Åke Ericson är född 1962. Han började fotografera redan i tonåren och fick sin första bild publicerad vid 14 års ålder. Han har arbetat på en rad lokala dagstidningar i Sverige samt på Aftonbladet i tio år. Numera är han frilansande fotojournalist med många resor bakom sig till bland annat Ryssland, Balkan och särskilt Kosovoregionen. Åke Ericson har belönats med flera fotopriser i Sverige. Han är ansluten till WorldPictureNews i New York och hans bilder har publicerats i Paris Match, Le Figaro, Stern Magazine, Le Observateur och Le Monde. HÄMTA PRESSBILDER: finns att hämta på www.arbetetsmuseum.se , ingen kod krävs. Under Presstjänst finns pressmeddelanden och pressbilder. UTSTÄLLNINGSPERIOD: 16 januari-18 mars 2007 MER INFORMATION: informationschef Felicia Eriksson 011-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se eller intendent Kerstin Elam Ullström, 011-231706, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping