Gå direkt till innehåll
Espresso House blir ny restauratör för caféverksamheten i Arbetets museum. Foto: Peter Holgersson.
Espresso House blir ny restauratör för caféverksamheten i Arbetets museum. Foto: Peter Holgersson.

Nyhet -

Espresso House öppnar nytt café i Arbetets museum

Efter åtta år har Judy Wingren, nuvarande caférestauratör och ägare av Café Strykjärnet i Arbetets museum, valt att sälja sin verksamhet till Espresso House. Ombyggnation av lokalerna sker under april månad, och det nya caféet beräknas öppna redan i början av juni 2018.

Efter åtta år som restauratör för caféverksamheten i Arbetets museum, har Judy Wingren sålt sin verksamhet. Café Strykjärnet stänger efter skärtorsdagen, den 29 mars 2018.

- Vi vill tacka Judy Wingren och hennes personal som drivit Café Strykjärnet under åtta år hos oss, och önska dem all lycka inför framtiden, säger Niklas Cserhalmi, Museidirektör, Arbetets museum.

Espresso House har genom affären med Judy Wingren köpt nyttjanderätten till hyresavtalet där Arbetets museum är hyresvärd. Idag, den 28 mars 2018, har Arbetets museum därför tecknat ett nytt hyresavtal med Espresso House som reglerar förhållandet mellan Arbetets museum som hyresvärd och Espresso House som hyresgäst.

- Som hyresvärd har vi särskilt beaktat att den nya restauratören ska ha kollektivavtal och en god ekonomi som säkerställer ett långsiktigt åtagande. Espresso House har uppfyllt alla våra krav och vi ser fram emot ett gott samarbete, säger Niklas Cserhalmi.

Espresso House kommer att hålla öppet från kl 07.00 till kl 20.00, vilket sträcker sig utanför Arbetets museums öppettider. Därför kommer lokalen att kunna stängas av mot museets lokaler då museet håller stängt. Denna anpassning och andra mindre ombyggnationer sker under april månad. Tanken är att öppna ett nytt Espresso House i början av juni. Alla förändringar av lokalen sker i samarbete med Arbetets museum, och med hänsyn till att byggnaden är kulturminnesmärkt.

Under april och maj månad, när ombyggnation sker, erbjuder Restaurang Laxholmen på våning 6 ett tillfälligt caféutbud.

- Tony Lahdo, vår restauratör i Restaurang Laxholmen ställer upp på ett fantastiskt sätt under övergångsperioden. Med ett något anpassat utbud kommer han att driva även caféverksamhet på våning 6 under tiden Espresso House färdigställer lokalerna på våning 2. 

Presskontakter

Elin Stopner, Espresso House, 070 088 90 24, elin.stopner@espressohouse.se
Niklas Cserhalmi, Arbetets museum, 073 331 81 82, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se
Judy Wingren, Café Strykjärnet, 011 23 17 29, cafestrykjarnet@gmail.com

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping