Gå direkt till innehåll
Årets Arbetslivsmuseum 2012

Pressmeddelande -

Årets Arbetslivsmuseum 2012

Qvarnstensgruvan Minnesfjället i Lugnås, söder om Mariestad i Västergötland, har utsetts till Årets Arbetslivsmuseum 2012. Här har man tillverkat kvarnsten under 800 år. Gruvan är Europas enda kvarnstensgruva som är öppen för publik.

Runt berget i Lugnås finns cirka 600 dagbrott och 55 gruvor. Området är en av Nordens bästa när det gäller fossilspår och på berget finns en geologisk vandring. En av gruvans besökare blev så imponerad av besöket att han ett halvår senare skickade in en nominering:

”I höstas besökte jag och min sambo ett väldigt trevligt ställe i Skaraborg som jag vill nominera till tävlingen Årets Arbetslivsmuseum. Platsen heter Qvarnstensgruvan Minnesfjället i Lugnås och där visar man hur man högg kvarnstenar inne i berget under 1800-talet. En väldigt speciell plats och ett spännande resmål som vi verkligen gillade! Det var inget vi riktigt hade väntat oss när vi gick från parkeringen, men vilken plats det var! Då vi var där fanns det två mycket trevliga guider, en kille och en tjej i 17-årsåldern, som visade oss runt och berättade”

Qvarnstensgruvan får priset Årets Arbetslivsmuseum 2012 för att det är en otroligt häftig gruva, men också för sin breda och genomtänkta verksamhet som i huvudsak drivs av en ideell förening med 150 medlemmar. Gruvan skapar också arbetstillfällen. Varje år anställs ett 10-tal ungdomar som guider vid gruvan och ett antal äldre som vill arbeta som guider och/eller värdar i caféet. Många av byns invånare är engagerade i föreningen, men man arbetar även i breda nätverk och samarbeten när det gäller geologi, turism och museifrågor.

Föreningen lägger stort fokus på folkbildning, särskilda visningar genomförs om stenhuggningsteknik, geologi, Cisterciensorden och fladdermöss. Föreningen satsar också på barnverksamhet, tillverkning av kvarnhjul i lera och pedagogiska program. Ring 010-101 04 33 kod 019, så får ni höra om livet och arbetet i gruvan eller besök www.qvarnstensgruvan.se.

Tanken med priset Årets Arbetslivsmuseum är att uppmärksamma och uppmuntra alla fantastiska kulturarvsbevarare som finns på våra 1 437 arbetslivsmuseer runt om i Sverige. Bakom priset Årets Arbetslivsmuseum står Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, Arbetets museum, Statens försvarshistoriska museer, Statens maritima museer och Trafikverkets Museer.

PRISUTDELNING: 20 oktober, Qvarnstensgruvan Minnesfjället i Lugnås.
PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Press.

FÖR MER INFORMATION:
Torsten Nilsson, arbetslivsintendent, 011-23 17 26, torsten nilsson@arbetetsmuseum.se
Linda Hagberg, kommunikationschef, 011-23 17 09, 070 356 35 26, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping! Vi är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping