Gå direkt till innehåll
Bamse bjuder in till hållbarhetsäventyr

Pressmeddelande -

Bamse bjuder in till hållbarhetsäventyr

Den 21 november öppnar vi utställningen Bamse och Dundermysteriet! Här får våra yngre besökare följa Bamse och hans vänner på ett äventyr för att rädda miljön.

Utställningen Bamse och Dundermysteriet handlar om hållbarhet ur ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv. Målgruppen är främst barn från förskoleklass upp till årskurs tre. Utställningen har utvecklats i samarbete med BAMSE Förlaget, Egmont Kärnan Bamseredaktionen, Kolmårdens Djurpark. Hyresbostäder och Sparbanksstiftelsen Alfa har bidragit till finansieringen av projektet.

Genom Hyresbostäder fick Arbetets museum under sommaren kontakt med en grupp barn på Diamantens fritids i Navestad. Barnen har varit mycket delaktiga i utställningen.

- Genom barngruppen fick vi värdefull input om deras syn på karaktärerna i Bamse, men vi fick också testa kunskapsnivån vad gäller hållbarhetsfrågor för att veta vad som skulle kunna fungera i utställningen, berättar Josefine Höijer, producent.

Barnens tankar och idéer blev teckningar som gav vägledning i berättelsen och gestaltningen av den.

Utställningen tar sin början i Farmors kök, tar vägen genom Lille Skutts morotsland och vidare till Skalman och Skalmans kikare där vi börjar ana förklaringen till mysteriet. Med hjälp av båten Viktoria förs vi till slutdestinationen – Fjärilsön – där Krösus Sork har ett finger med i spelet.

- Att besöka Bamseutställningen ska kännas som att gå in i en serietidning. Barnen får med hjälp av Bamse och hans vänner lösa mysteriet och tillsammans hitta på smarta lösningar för att rädda miljön, avslutar Josefine Höijer.

OM INVIGNING 21/11 OCH FAMILJEDAG 28/11

Utställningen öppnar den 21 november. Vid invigningen medverkar såväl samarbetspartners som Diamantens fritids. En vecka senare, lördagen den 28 november, bjuder Arbetets museum tillsammans med samarbetspartners, in till familjedag! Då fylls hela museet med aktiviteter och Bamse själv finns givetvis också på plats.

Media är varmt välkomna att närvara vid båda dessa tillfällen. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping