Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bilden av Norrköping

WIKI TAKES NORRKÖPING  På lördag anordnas en fototävling i Norrköping för att utöka antalet bilder av staden och dess sevärdheter i det internetbaserade uppslagsverket Wikipedia. Norrköpingsborna uppmanas att vara med och påverka den offentliga bilden av sin stad.

Wikipedia, uppslagsverket på internet som alla kan redigera, har många artiklar om hus, parker och sevärdheter i Norrköping. En text säger inte lika mycket utan en bild och alla artiklar har inte bilder än. På lördag anordnas därför en fototävling med målet att sevärdheter i Norrköping ska fotograferas och att bilderna sedan ska laddas upp till Wikipedia.

- Norrköping har en intressant historia och många kulturhistoriska miljöer, inklusive det unika industrilandskapet, som är dåligt illustrerade på Wikipedia, säger Arild Vågen på Wikimedia. I utställningen

Kris & Vision som visas på Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum gestaltas hur Norrköping blev den stad den är idag, genom historiens stora framgångar och svåra motgångar. På Arbetets museum är utställningens fokus den officiella bild som man velat visa av Norrköping genom tiderna och hur den har kontrasterat till befolkningens upplevelse av sin stad.

- Arbetets museum vill alltid göra projekt tillsammans med sina målgrupper och inte bara för dem. Att norrköpingsbor själva bestämmer bilden av sin stad är helt i linje med våra tankar om hur det offentliga bör lämna över tolkningsföreträde till användare och publik, säger Niklas Cserhalmi museichef på Arbetets museum.

Tävlingen startar med en samling på Arbetets museum för genomgång av regler och utdelande av listor över byggnader och objekt som ingår i tävlingen. Lagen beger sig sedan ut i Norrköping och fotograferar, för att på eftermiddagen återsamlas på museet där vinnaren kommer att utses. Deltagandet är gratis men man måste ha en egen kamera.

Fototävlingen arrangeras av Wikimedia Sverige, .SE och Arbetets museum.

DATUM: Lördag 12 maj
TID: Kl. 11.00
PLATS: Arbetets museum, entréplan

FÖR MER INFORMATION:
Arild Vågen, Wikimedia, 073 682 18 44, arild.vagen@wikimedia.se
Axel Pettersson, Wikimedia, 073 059 58 13, axel.pettersson@wikimedia.se
Linda Hagberg, vik. informationschef på Arbetets museum, 011-23 17 09, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping