Följ Arbetets museum

Bilder av schlager

Pressmeddelande   •   Nov 01, 2012 13:04 CET

Den 2 februari 2013 arrangeras den första delfinalen i Melodifestivalen. Samma dag öppnar Arbetets museum i Norrköping en utställning om schlager. Nu uppmanas alla mellofans och delfinalshatare att skicka in sina bilder och videos till utställningen.

I vår genomförs den 53:e melodifestivalen i Sverige sedan starten 1958. På Arbetets museum kommer besökarna att mötas av schlageryra i en utställning om Melodifestivalen och Eurovision Song Contest, historiskt och i nutid. Bland annat kommer det att finnas ett Greenroom där man kan spela spel och Duellen där löpsedlar och den politiska delen av schlagern tar plats. Självklart får besökarna också möjligheten att själva ställa sig på scenen och sjunga.

Utställningen kommer delvis att bygga på intervjuer med personer som har arbetat med tävlingarna, men också av allmänhetens bilder och uppfattningar. Arbetets museum vänder sig därför nu till alla mellofans i landet och alla som bävar inför kommande delfinaler, med uppmaningen att bidra med bilder och videosnuttar till utställningen.

Bilderna/filmerna kan till exempel skildra:

• vardagsrum, barer eller andra offentliga platser som skildrar feststämningen kring Melodifestivalen och Eurovision Song Contest

• Personer som klär ut sig - kopplat till melodifestivalen

• Från tävlingarna scenen, backstage, uppträdanden, foton ihop med sin idol, på plats i arenan, eller på väg kanske i en hyrd buss

• Uppträdanden i skolan eller i något annat sammanhang – barn eller vuxna som mimar eller sjunger mellobidrag

• Foton på människor som arbetar med produktionen – arbetet bakom kulisserna, arbetskamrater och arbetsmiljö

• Motreaktioner - demonstrationer eller annat uttryck för missnöje, till exempel från Alternativ festival i Stockholm 1975

Filmmaterial måste vara i digitalt format. Foton funkar i alla format. Följande uppgifter ska vara med på det som skickas in:

• När togs bilden/filmen?

• Var togs den/filmades den?

• I vilket sammanhang togs bilden/filmen (gärna en kort berättelse om vad som händer)?

• Vem har fotat/filmat?

Maila till annelie.egelin@arbetetsmuseum.se eller skicka till Arbetets museum, Att. Schlager, Laxholmen, 602 21 Norrköping, senast den 30 november 2012.

PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Press.

FÖR MER INFORMATION:
Annelie Egelin-Tärning, intendent, 011-23 17 06, annelie.egelin@arbetetsmuseum.se
Linda Hagberg, kommunikationschef, 011-23 17 09, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping! Vi är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.