Gå direkt till innehåll
Den 18 oktober tar Meli Petersson Ellafi, Anders Alm och Charlotta Hammar emot årets Dokumentärfotopris på Arbetets museum i Norrköping.
Den 18 oktober tar Meli Petersson Ellafi, Anders Alm och Charlotta Hammar emot årets Dokumentärfotopris på Arbetets museum i Norrköping.

Pressmeddelande -

Brännande frågor i fokus när årets Dokumentärfotopris delas ut

PRESSINBJUDAN | Den 18 oktober kl. 13.00 står fotografyrkets mest brännande frågor i fokus på Arbetets museum i Norrköping. Då delas nämligen årets Dokumentärfotopris ut till tre framstående fotografer. Direkt efteråt presenterar Svenska Fotografers Förbund (SFF) sin nya rapport om hur bland annat generativ AI påverkar branschen. Media välkomnas att närvara från 12.30 och framåt.

Dokumentärfotopriset delas i år ut till tre av Sveriges mest högaktuella fotografer: Meli Petersson Ellafi tilldelas priset för sin förmåga att på nära håll dokumentera samtida människoöden utan att backa för att omsluta och skildra det obekväma. Anders Alm får priset för sin gedigna dokumentation av Kiruna och ett samhälles ständiga anpassning efter företagens tillväxt och gruvans omfattning. Charlotta Hammar får priset för sin nyskapande porträttering av Sveriges bristfälliga beredskap i såväl hanteringen av miljökatastrofer som skyddsrum.

Presstillfälle

Programmet börjar kl 13.00, men redan kl 12.30-13.00 finns möjlighet till enskilda intervjuer med årets vinnare. Media välkomnas att närvara under hela eller delar av programmet, men anmäl närvaro till intendent Josefine Höijer, josefine.hoijer@arbetetsmuseum.se, tel. 011-23 17 06.

Tid & plats

Var: Alva, våning 6, Arbetets museum

12:30–13.00 | Pressfönster. Möjlighet till enskilda intervjuer.

13:00 | Programmet startar. Välkomnande & prisutdelning
Museidirektör Niklas Cserhalmi hälsar välkommen.
Fredrik Hedlund, förbundsrektor på Sensus och representant för Arbetets museums styrelse, delar ut priserna.

13.20 (ca) | Fototillfälle. Fotograferna tar emot sina priser.

13:30 – 15:00 | Presentationer av årets pristagare
Moderator: Pelle Kronestedt, fotograf, konstnär och universitetslektor i fotografi vid HDK-Valand, Göteborgs universitet.

13:30 | Meli Petersson Ellafi
14:00 | Anders Alm
14:30 | Charlotta Hammar

15:00 | Fotomingel
Träffa pristagarna och mingla med andra fotointresserade.

15.30–16.00 | SFF presenterar sin nya rapport

Kontakt Arbetets museum

Kontakt fotografer

Pressbilder

Se nedan eller besök vårt mediearkiv på MyNewsdesk. För pressfrågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

Årets jury

  • Veronica Lagerman Lindblom, ABF
  • Johanna Haverlind, Utställningschef, Arbetets museum
  • Jonas Mellqvist, TCO
  • Pelle Kronestedt – fotograf, extern expert
  • Per Ek, LO
  • Emelie Fredriksson, Sensus
  • Josefine Höijer, Intendent, Arbetets museum

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Meli Petersson Ellafi, Anders Alm och Charlotta Hammar blir årets vinnare av Arbetets museums Dokumentärfotopris. Foto från vänster till höger: Taras Vorobets/Cecilia Rosenlund/Martha Ossowska Persson.

De får årets Dokumentärfotopris

Nu kan vi avslöja att Meli Petersson Ellafi, Anders Alm och Charlotta Hammar tar hem årets Dokumentärfotopris. ”Det här är dokumentärfoto när det är som bäst”, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping