Gå direkt till innehåll
Cykelhelg i Norrköping

Pressmeddelande -

Cykelhelg i Norrköping

På lördag och söndag, den 14–15 mars, är cykeln i fokus i Norrköping. På lördag visas filmen Bikes vs Cars på Cnema och på söndag är det cykeldag på och utanför Arbetets museum. Bakom arrangemanget står Arbetets museum, Norrköpings kommun, Cnema och ideella krafter.

Målet med Cykelhelgen är att uppmuntra till ett ökat cyklande och därmed bidra till ett mer hållbart samhälle. Cykelhelgen är också tänkt som en mötesplats för cyklister och för att visa på nya sätt och användningsområden för cykeln.

- Om vi kan öka cyklandet är det bra av flera skäl – miljön är en anledning. Att det är hälsofrämjande är en annan, säger Käti Lingenäs Güthlein, trafikplanerare på Norrköpings kommun.

Cykelhelgen inleds på Cnema på lördag med en visning av filmen Bikes vs Cars. Den är gjord av dokumentärfilmaren Fredrik Gertten och handlar om trafiksituationen i städer runtom i världen. Dålig stadsplanering och ilskna bilförare skördar varje dag liv bland cyklisterna. Nu kräver cyklisterna säkra cykelbanor. Det är en ojämn kamp. Aktivister och politiker som arbetar för förändring står emot mångmiljardindustrier – bil-, olje- och byggindustrin – som gör allt för att hålla samhället bilberoende. Vid visningen medverkar Käti Lingenäs Güthlein.

På söndag är det dags för Cykeldag på Arbetets museum som erbjuder ett digert program. Besökarna kan bland annat provcykla en lådcykel som rymmer både flera barn och matkassar – och därmed få en chans att vinna cykeln! Vidare visar Cykelköket Jönköping upp sin verksamhet som är en slags hjälp till självhjälp för cyklister. Det blir även cykelloppis, barnaktiviteter och tipspromenad. Medverkar gör även Karin Jonsson (C), kommunalråd och ordförande tekniska nämnden i Norrköping samt Lars Strömgren, ordförande Cykelfrämjandet.

Initiativtagare till Cykeldagen är Magnus Lagher. Är ni intresserade att intervjua honom eller andra personer som försöker leva hållbart med cykeln i centrum? Kontakta Mårten Mellberg på marten.mellberg@arbetetsmuseum.se eller 011-231723.

För info om visningen av Bikes vs Cars, kontakta Rosanna Nordrup på rosanna.nordrup@cnema.se eller 011-152463

Ämnen

Taggar

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Presskontakt

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09