Gå direkt till innehåll
Cykelhelg på Arbetets museum

Pressmeddelande -

Cykelhelg på Arbetets museum

Lådcyklar, elcyklar och veteranracercyklar – gör det själv-verkstad och barnaktiviteter. Cykelhelg 25–26 mars på Arbetets museum har nånting kul för alla, men vill också bidra till ett mer hållbart Norrköping.

Bakom Cykelhelg 25–26 mars står Norrköpings kommun, Cykelfrämjandet och Arbetets museum. Tanken är att uppmuntra till ökat cyklande men också lyfta frågor kring cyklande och stadsplanering.

– Vi jobbar för att det hållbara resandet ska öka och vi gör flera förändringar för att prioritera cykeln framför bilen, säger Tanja Forsman, trafikplanerare i Norrköpings kommun

För två år sedan genomfördes samma aktivitet. Då var det väldigt populärt att provcykla lådcyklar – två- eller trehjulingar som har plats för både två barn och ett par matkassar.

Lådcyklar och Elcyklar

I år kommer lådcyklarna tillbaka – men besökarna kommer även få provcykla en annan innovation: elcykeln. Från korsningen Västgötegatan/Garvaregatan kommer man kunna testa hur lätt det är att cykla upp för den branta västgötebacken med en elcykel.

– Vi vill visa att man kan cykelpendla även om man bor ganska långt från sin arbetsplats. Det kan vara så att man redan cyklar i sin vardag, men skulle vilja börja cykla på andra sätt, säger Tanja Forsman.

Förutom provcykling blir det cykellekar och cykelpyssel för barnen. Utanför museet byggs ett Cykelkök som är en slags ”gör det själv”-cykelverkstad upp. Politiker och tjänstemän finns på plats och vi visar upp en samling av gamla racercyklar

Cykelfilm på Cnema och Earth hour

På Cnema visas filmen Bikes vs Cars som handlar om cykelaktivister världen över och deras kamp mot bilindustrin. Filmen har en öppen visning för allmänheten men erbjuds också kostnadsfritt som skolbio. Biljettbokning sker på www.cnema.se

Under lördagen äger även ett stort program runt med anledning av Earth hour Norrköping. På Arbetets museum underhåller Jojje Wadenius i Laxholmskällaren kl 11. Dessutom erbjuds en fri visning av utställningen Framtidsland kl 13.

Flerspråkiga värdar

Arbetets museum satsar på att nå ut till nya grupper och särskilt människor som inte talar så mycket svenska. Under cykelhelgen kommer det finnas flerspråkiga värdar på plats som talar arabiska eller somaliska samt svenska.

Hela programmet för Cykelhelg finns här.

För mer info kontakta

Mårten Mellberg, programansvarig Arbetets museum marten.mellberg@arbetetsmuseum.se 011-231723

Tatjana Forsman, trafikplanerare Norrköpings kommun, tatjana.forsman@norrkoping.se 011-152985

Elin Bennett, Cnema, program@cnema.se 011-152463

Ämnen

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping