Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

da capo ­– Sverige i tiden 1997-2007

I sommarens stora fotoutställning presenterar Arbetets museum tillsammans med tidningen Dagens Arbete bilder av några av Sveriges absolut bästa fotografer. Gemensamt för dem alla är att de någon gång medverkat i tidningen. Med utställningen vill man manifestera den svenska dokumentärfotografin och bjuda besökarna på en bildfest. Utställningen invigs den 5 maj på Arbetets museum i Norrköping. Dagens Arbete är medlemstidning för fackanslutna i IF Metall, Grafikerna och Pappers. Redan från starten 1997 har bildjournalistiken haft sin givna plats i tidningen. I reportagen har man i text och bild berättat om livet på arbetsplatserna, på fritiden och i samhället i stort. Reportagen har även gått utanför landets gränser och skildrat världen omkring oss. Bildsynen föddes faktiskt redan i föregångaren Metallarbetaren som införde bildreportaget som stående inslag när man övergick till att bli månadstidning. När Dagens Arbete nu blickar tillbaka på de tio år som gått, är det därför inte konstigt att man väljer att återupptäcka bilderna. Det gör man både i utställningen da capo på Arbetets museum och i en stor fotobok med samma namn. I utställningen visas ett 70-tal bilder av fotografer som Anders Petersen, Lars Tunbjörk, Anna Rut Höglund, Gunilla Lundström, Pieter ten Hoopen, J H Engström, Sara MacKey, Joakim Eneroth, Oskar Kullander,Tora Mårtens m.fl. Boken innehåller drygt 100 bilder. Urvalet till både utställningen och boken har koncentrerats till bilder som tagits inom landets gränser. Det är den svenska dokumentärfotografin som i första hand lyfts fram. Men ingen regel utan undantag: några exempel på bildreportage som svenska fotografer tagit utanför Sverige visas. Fotografen och formgivaren Tina Enghoff står för formgivning av bok och utställning. Dagens Arbete ger ut boken i samarbete med förlaget Journal. Förlagets redaktör Gösta Flemming och Tina Enghoff har tillsammans med Göran Widerberg på Dagens arbete gjort bildurvalet. Boken lanseras på utställningsvernissagen den 5 maj. PRESSVISNING: torsdag 3 maj kl 10. Göran Widerberg och Gösta Flemming medverkar. VERNISSAGE: lördag 5 maj kl 14 UTSTÄLLNINGSPERIOD: 5 maj - 2 september 2007 PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod behövs. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se Kerstin Ullström Elam, intendent Arbetets museum, 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se Göran Widerberg, bildredaktör Dagens Arbete, 070-563 74 75, gw@dagensarbete.se Gösta Flemming, redaktör Journal, 08-643 00 94, info@journal.media.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterade event

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping