Gå direkt till innehåll
I utställningen får vi följa Ainas och Tages liv som åldrande par. Foto: Rebecka Uhlin.
I utställningen får vi följa Ainas och Tages liv som åldrande par. Foto: Rebecka Uhlin.

Pressmeddelande -

Ett barnbarns kärleksförklaring till morföräldrarna i ny fotoutställning

Den 8 december öppnar fotografen Rebecka Uhlins utställning Aina & Tage på Arbetets museum. I bilder tagna under sex års tid får vi följa Rebecka Uhlins morföräldrar genom vardagens sysslor och ögonblick av närhet.

Som barn var morföräldrarnas hem en trygg favoritplats där Rebecka Uhlin äskade att klä ut sig och bli fotograferad i morfar Tages porträttstudio. Med kamerans hjälp har hon som vuxen fått tillåtelse att komma nära deras långa kärleksrelation och liv som ett åldrande par.

Bilderna vittnar om en svunnen folkhemstid och en äldre generations sätt att vara. En stillsam betraktelse som också handlar om ett barnbarns relation till sin mormor och morfar.

”Jag kände mig viktig när jag och mormor Aina bakade och hon tålmodigt lät mig mäta upp ingrediens efter ingrediens. Jag var deras första barnbarn och det märktes i vår relation att de värdesatte det. Ju äldre jag blir desto mer nyfiken har jag blivit på deras relation." – Rebecka Uhlin

Rebecka Uhlin är frilansfotograf baserad i Stockholm. Hennes arbete inspireras av känslor, relationer och identitet där utforskandet av genus och normer ofta spelar en viktig roll. År 2017 gavs boken Aina & Tage ut av förlaget Journal.

Utställningen visas på Arbetets museum 8 december 2018 till 3 mars 2019.

Pressträff den 6 december kl. 10.00, våning 7 på Arbetets museum. Välkomna!

Läs mer: https://www.arbetetsmuseum.se/utstallning/aina-tage/

KONTAKT

Josefine Höijer, intendent, tel. 011-23 17 06, Josefine.Hoijer@arbetetsmuseum.se

Pressbilder: http://www.arbetetsmuseum.se/pressbilder/

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping