Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

EWK möter Zapiro - två giganter i bilder över fem decennier om ett Sydafrika under stor förändring

Zapiro ger oss även en bild av den katasrofala AIDS-policy som president Thabo Mbeki drev under sin tid som president. Här skildras även den vapenaffär där det svenska stridsflygplanet JAS 39 Gripen var i fokus, om korruptionsanklagelser och om att vara vit och privilegierad. Här kommer även storyn om varför nuvarande president Jacob Zuma skildras med ett duschmunstycke på huvudet – detta efter att Zuma anklagades för våldtäkt på en hiv-smittad flicka, vilket han hävdade inte var någon fara med, då han tog en dusch efteråt. Något som blir påfallande märkvärdigt eftersom Zuma då var ordförande i det nationella AIDS-rådet. Som pendang till detta plockas ett par stycken EWK-bilder upp ur arkivet för att ge en bild från Sydafrika under 1960- och 1970-talen, bilder Zapiro själv väljer ut.

Som ett led i Arbetets museums uppmärksammande av "Fritt ord 250" - Sveriges tryckfrihets- och offentlighetsprincips 250-årsjubileum, blir samarbetet med Zapiro en konkret berättelse om satiren som säkerhetsventil i ett demokratiskt samhälle. Hans kamp för att upprätthålla den demokratiska grunden i Sydafrika har gjort att han vid ett flertal tillfällen stämts och dömts för förtal i hemlandet Sydafrika. Trots det fortsätter Zapiro oförtrutet sin kamp för satiren som kritiskt granskande röst i massmedia, något som EWK-prisjuryn poängterar i sin motivering:

"I varje samhälle krävs det sanningssägare oavsett politiskt system. Det är sällan en lätt position att inta, något Jonathan "Zapiro" Shapiro i Sydafrika fått känna på under drygt 30 år som politisk illustratör. Han har fått ta emot ständiga hot och stämningar från sitt lands regering. "

Under prisutdelningen hålls ett samtal med den Sverigebaserade filmaren och regissören Simon Stanford, och Zapiro, båda sydafrikaner med den dokumentära bilden i fokus.

Zapiro anländer tillsammans med sin hustru Karina Turok för ett besök fyllt av ett flertal evenemang där workshops och föreläsningar vid Linköpings universitet och Södertörns högskola, utställning vid Fullersta gård i Huddinge leder fram till ett framförande på fredskonferensen Om sanningen ska fram – yttrandefrihet som förutsättning för demokrati och fred som arrangeras av Yennenga Progress, Arbetets museum och Södertörns Högskola den 14 oktober 2016.

Om att tilldelas EWK-priset säger Zapiro:

  - I am overwhelmed! If ever something came out of the blue, this is it. That my work in South Africa’s tumultuous political terrain has been noticed halfway across the world in Sweden is a wonderful surprise. And on top of this, to receive an award associated with EWK, one of my cartooning heroes since I discovered his work while still a teenager, is a great honour.

  Utställningen EWK möter Zapiro. Sydafrika i bilder – tecknad satir över fem decennier visas 8 oktober 2016 till 26 mars 2017.
  EWK-priset på 10 000 kronor delas ut av EWK-sällskapet som bildades 1993. EWK:s dotter, Margareta van den Bosch och EWK-sällskapets nytillsatta ordförande Lars-Olof Johansson kommer att delta vid prisutdelningen.

  PRISUTDELNING: lördag 8 oktober kl.14.00 i Folksamsalen, Arbetets museum

  VERNISSAGE: lördag 8 oktober kl. 15.00 i EWK-museet, Arbetets museum

  PRESSBILDER: finns att ladda hem på http://www.arbetetsmuseum.se/press/pressbilder/
  Om du har frågor om bilderna, vänd dig till Marie Axén, Vik. Kommunikationschef, Arbetets museum, marie.axen@arbetetsmuseum.se.


  FÖR MER INFORMATION:

  Zapiro (Jonathan Shapiro), pristagare, zapiro@zapiro.com

  Carina Milde, intendent, EWK-museet, 0733-57 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se

  Torbjörn Österholm, EWK-sällskapet, 08-588 367 39, torbjorn.osterholm@minnenasjournal.nu


  Om Jonathan "Zapiro" Shapiro:
  Jonathan "Zapiro" Shapiro, född 1958, genomgick arkitektutbildning vid University of Cape Town, Sydafrika, värnplikten, aktivism, internering och ett Fulbright Scholarship som tog honom till New York innan han etablerade sig som Sydafrikas mest kända och prisbelönta satirtecknare. Förutom att tidigare ha tecknat för ett flertal oberoende tidningar, däribland Sowetan så är han stadig vid Mail & Guardian sedan 1994, Sunday Times sedan 1998 och The Times sedan 2009. Hans renommé är stort. Förutom en rad nationella oh internationella utmärkelser har han två hedersdoktorat, har omskrivits som en av Afrikas mest inflytelserika personer av magasinet Jeune Afrique 2011 och av Londonbaserade New African magazine 2014. 2013 uppmärksammades han som en av 100 "World Class South Africans" av City Press.

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner


  På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

  Kontakter

  Anna Redmalm

  Anna Redmalm

  Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

  På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

  Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

  Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

  Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

  Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

  Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

  Arbetets museum
  Laxholmen
  602 21 Norrköping