Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fotografer blickar österut på Arbetets museum i Norrköping

I maj öppnar två fotoutställningar på Arbetets museum i Norrköping där två fotografer båda riktat linsen mot öst. Marcus Haraldsson har cyklat tvärs över Kina och träffat människor, städer och landsbygd i snabb förändring. Jens Olof Lasthein har fotograferat vardagslivet längs EU:s östra gräns, från Vita havet i norr till Svarta havet i söder. EN LINJE ÖVER KINA 24 maj–31 augusti 2008 Utställningen En linje över Kina bygger på Marcus Haraldssons två cykelresor tvärsöver Kina med sju års mellanrum. Som student cyklade han 1999 från Tibet till Hongkong – en resa på 399 mil. År 2006 gjorde han som Kinabaserad journalist om samma cykelresa med målet att återse människor och platser från första resan. I bild, text och ljud får vi följa med på resan och se hur människor och samhällen anpassar sig till en extremt snabb ekonomisk utveckling – på gott och ont. Utställningen är producerad av Marcus Haraldsson, Galleri Kontrast och Arbetets museum. Marcus Haraldsson arbetar som frilansjournalist, fotograf, författare och guide med inriktning på internationell politik, kultur och miljö. Han har bott och genomfört långa projekt i Kina, Centralamerika och Sibirien, men arbetar även på närmare håll i Sverige och Europa. En linje över Kina är också en bok utgiven på Alfabeta förlag 2007. WHITE SEA BLACK SEA 31 maj–31 augusti 2008 Utställningen White Sea Black Sea är resultatet av Jens Olof Lastheins resor till Transsylvanien, Ryssland, Moldavien, Ukraina och Vitryssland i sex års tid. Sedan östblockets fall för drygt 15 år sedan har länderna genomgått en stor förändringsprocess som fortfarande pågår. Jens Olof Lastheins panoramafotografier med ett nästintill filmiskt uttryck skildrar landskap och människor på gränsen till två världar - man har inte riktigt lämnat det förgångna men heller inte tagit steget in i det nya. Utställningen är producerad av Fotografins Hus och Jens Olof Lasthein med stöd av Arbetets museum och Stockholms Läns Landsting. Jens Olof Lasthein arbetar som frilansfotograf, främst med reportage och porträtt för tidningar och magasin men även med egna projekt. Hans bok Moments in Between – bilder från forna Jugoslavien belönades med ETC Photo Award 2001. Ett urval av dessa bilder visades på Arbetets museum under 2007. White Sea Black Sea finns även i bokform utgiven på Bokförlaget Max Ström 2008. Separata pressmeddelanden kommer att skickas ut inför pressvisning och vernissage. PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod behövs. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se Kerstin Ullström Elam, intendent Arbetets museum, 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping