Gå direkt till innehåll
Här&Då - Jan Stenmarks bilder visas på Arbetets museum

Pressmeddelande -

Här&Då - Jan Stenmarks bilder visas på Arbetets museum

”En gång hörde jag ett gäng medelålders stå och skratta i en kö
på Pressbyrån och tänkte; Hur kan de skratta när de snart ska dö?”

Utställningen Här & Då visar ett brett urval av Jan Stenmarks collage, montage och kommenterade fotografier. Nästan alltid får bilderna oss att skratta men i mötet med ett större antal slås du även av ett stort allvar. Utanförskap och brist på empati samsas med längtan, hopp och vilja – där frånvaron av något ibland är lika närvarande som det bilderna skildrar.

I utställningen Här & Då möter vi den bildproduktion som inleddes när Jan Stenmark fick en bunt med tidningen ”Allt i hemmet” från 50-talet av sin bror. Bilderna i tidningarna gav Jan kreativitet på ett helt nytt sätt – ett unikt uttryck. Med papper, lim och sax som verktyg hämtar han bilder ur reklambroschyrer, böcker och tidningar och skapar collage, montage och kommenterade fotografier. Eftersom han aldrig ändrar storlek på bilderna kan det ta tid att hitta det som passar ihop. Och det är ytan i bilderna som Jan vill peta hål på. Punktera det falska. Under tiden han jobbar uppstår nya idéer. Letandet efter bilder kan leda in honom på nya spår. Men när en bild och en text fungerar ihop så får han en tvärsäker känsla. Det klickar till.

Varför det blivit just dessa nostalgiska bilder från 1950-1970-tal förklarar Jan med att de gör att han får tillbaka känslan han hade när han växte upp. Det är så mycket som en människa upplever för första gången som barn. Innehållet kretsar ofta kring döden, relationer, kärlek eller barn som på olika sätt är olyckliga. Bilderna får en helt annan innebörd när texterna kommer till. Texter som länkar oss in i de miljöer han skildrar.

Jan Stenmark är född och uppvuxen i Norrköping. Nu finns basen i Stockholm. Jan är utbildad vid Konstfack och haft en rad separatutställningar genom åren. Hans böcker och bilder säljs över hela Sverige.

Utställningen Här & Då visas på Arbetets museum under tiden 9 maj - 6 september 2015.


VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING

Torsdag den 7 maj kl 10.00 bjuder vi in till pressvisning av utställningen Här & Då – Jan Stenmark. Vid pressvisningen deltar Jan Stenmark och Carina Milde, intendent EWK-museet.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping