Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hästmannen på Arbetets museum i Norrköping

Tisdag 25 november invigs utställningen Hästmannen av fotograf Peter Gerdehag på Arbetets museum i Norrköping. Under sjutton års tid har Peter följt och fotograferat småbonden Stig-Anders Svenssons egensinniga leverne på det småländska höglandet. Filmen Hästmannen som spelades in under slutet av denna period slog alla tittarrekord på SVT.

Stig-Anders lever ensam på familjegården i Råskog på det småländska höglandet. Han gör saker på sitt eget vis så som han lärt sig av sina förfäder. Traktorer och maskiner med förbränningsmotorer förkastas. En osannolik man som egentligen borde ha varit bortrationaliserad redan för 50 år sedan, men som mot alla odds överlevt på sin torva tillsammans med sina tre älskade ardennerhästar, eller "flickera" som han kärleksfullt kallar sin lilla flock.

Stig-Anders är som ett naturväsen och lever inte på naturen utan med den och mitt i dess famn. Han har styrkan att stå emot moderna påfund och förlitar sig på sin Gud och alla de råd och levnadsregler som utmejslats under sekler och som hans förfäder delgett honom.

I utställningen får besökaren följa Hästmannen Stig-Anders Svensson från absolut okänd småbonde i samhällets periferi till hyllad antihjälte och föredöme för många moderna människor.

Utställningen har tidigare i år visats på Rydals museum och i Oskarshamns kulturhus.

Om fotografen
Peter Gerdehag, mångfaldigt prisbelönad natur- och landskapsfotograf har under mycket lång tid dokumenterat främst det småländska småjordbruket i film och i böcker. Han har tilldelats en rad nationella och internationella priser. Hans senaste film Hästmannen har rosats av kritikerna och har fått flera priser. Boken Hästmannen kom ut 2007 och har blivit en stor försäljningsframgång. Arbetets museum har tidigare visat hans utställning Bygden där vinden vände (2002).

PRESSVISNING: tisdag 25 november kl 13.
VERNISSAGE: tisdag 25 november kl 18.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 25 november 2008-22 mars 2009
PRESSBILDER OCH MER INFORMATION: www.hastmannen.com, www.briljans.se (bildbyrå som säljer Peter Gerdehags bilder. Välj Gerdehag som fotograf och sök.), www.gerdehag.com
FÖR MER INFORMATION:
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se
Kerstin Ullström Elam, intendent Arbetets museum, 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se
Peter Gerdehag, 0491-77 160, 070-35 71 744, peter.gerdehag@glocalnet.net

Ämnen

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping