Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN på Arbetets museum

8 MARS INTERNATIONELLA KVINNODAGEN på Arbetets museum Sedan flera år tillbaka firas den Internationella kvinnodagen på Arbetets museum i samverkan med andra organisationer. 2006 vänder man sig till både kvinnor och män i alla åldrar. Under dagen presenteras ett antal föreläsningar, filmvisningar och andra aktiviteter. Även 2006 arrangeras en manifestation för kvinnofrid, i år med tyngdpunkt på handeln med prostituerade i samband med fotbolls VM i Tyskland. Dagen avslutas med underhållning av Soul & Rn’B drottningen Asha Ali. Arbetets museum lägger ett genusperspektiv på all sin verksamhet och ser den Internationella Kvinnodagen som ett bra tillfälle att manifestera sina ställningstaganden för jämställdhet och mänskliga rättigheter. Andra organisationer som verkar i samma anda bereds också plats i programmet. – Vi kvinnor har inte fått något gratis, säger Barbro Mattsson, ordförande i S-kvinnor i Norrköping, och citerar en bok utgiven av S-kvinnor i Östergötland 1984. Internationella kvinnodagen utgör en viktig dag för kvinnorörelsen då vi har möjlighet att möta människor från alla delar av samhället och berätta om vår kamp, fortsätter Barbro. Årets firande innefattar både en lekfull skulpturverkstad, konserter, föreläsningar, publikdebatt, filmvisning, one-woman-performance och workshops. Dessutom sker en fotografisk happening i samarbete med projektgruppen av utställningen ”Vem stökar i mitt kök?” där besökarna erbjuds att bli del av en utställning. Liksom de senaste åren arrangeras en manifestation för kvinnofrid på Laxholmstorget kl 18. Medverkande: Angelica Broman FNs Flyktingorgan UNHCR, författarinnan Irma Irlinger, författarinnan Aino Trosell, serietecknare Lina Eriksson (Wilja), Film9, Damkören, Kören Stön, de lokala artisterna Patricia och Piroth samt Sveriges nya Rn’B drottning Asha Ali. Medarrangörer: ABF, Byrån mot diskriminering, Kvinnojouren, S-kvinnor, Syster Yster, Ung Vänster och Vänsterpartiet. NÄR: 8 mars kl 13-22 FULLSTÄNDIGT PROGRAM: kan hämtas på www.arbetetsmuseum.se FÖR MER INFORMATION: Arbetets museum, publikchef, Therése Eklöf, telefon 011-23 17 23, mobil 0733-70 65 40, therese.eklof@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterade event

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping