Gå direkt till innehåll
Rättvis- design och hantverksmarknad anordnas på Arbetets museum lördag 27 november
Rättvis- design och hantverksmarknad anordnas på Arbetets museum lördag 27 november

Pressmeddelande -

Julmarknaden tillbaka på Arbetets museum – i ny skepnad

Dubbelt så många utställare och mera hantverk och design. Men också ett fortsatt stort hjärta för en bättre värld. När Arbetets museum åter ordnar julmarknad är det med en blandning av nytt och gammalt.

Sedan början på 2000-talet har Arbetets museum anordnat Rättvis Julmarknad. Under devisen ”köp klappar som gör gott på flera sätt” har icke vinstdrivande organisationer sålt varor till norrköpingsborna. Under 2020 blev det tyvärr ingen julmarknad alls på grund av pandemin. Men nu är den tillbaka – i delvis ny skepnad. Rättvis design- och hantverksmarknad kommer fortsatt vara öppen för ideella föreningar men också samla småskaliga designers, konstnärer och hantverkare, från såväl Östergötland som andra delar av landet.

– Vi ser det här som en nytändning för marknaden där vi får in mer småskaligt konsthantverk och design. Samtidigt vill vi behålla alla de organisationer som kämpar för en bättre värld och som är marknadens hjärta, säger Mårten Mellberg, programansvarig Arbetets museum.

Målet är att mer än fördubbla antalet försäljare till julmarknaden som äger rum lördag den första advent, 27 november kl 1016. 

– Vi hoppas på att minst få in ett femtiotal utställare, så det blir ju en rejäl ökning mot tidigare år. Det blir en bred blandning med utställare som gör allt från almanackor och smycken av glas till amplar i makramé och återbruksdesign. En upplevelse där besökarna kan köpa helt unika julklappar. säger Frida Enebro, projektledare och initiativtagare till den nya marknaden. 

Mer information

Frida Enebro, projektledare
frida@enebro.se, 0733-858 858

Mårten Mellberg, Programansvarig Arbetets museum
marten.mellberg@arbetetsmuseum.se, 0732-373660

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping