Gå direkt till innehåll
​Kaigo Robotto – utställning om robotar i japansk äldrevård

Pressmeddelande -

​Kaigo Robotto – utställning om robotar i japansk äldrevård

Kan robotar lösa bristen på arbetskraft när vi blir allt fler äldre? Japan hör till länderna med snabbast åldrande befolkning. Kaigo Robotto är den japanska termen för robotar utvecklade för äldrevården. Hur robottekniken används visar Said Karlssons fotoutställning på Arbetets museum.

Att få hjälp av robotar när du blir gammal låter kanske udda. Men i Japan ser regeringen det som en framtidslösning för att ge landets många äldre ett bättre liv och minska risken för arbetsskador hos vårdpersonal. Intresset för robotar beror på att nästan var tredje japan beräknas vara över 65 år inom några år.

Fotoutställningen visar hur sociala robotar används för gymnastik och som sällskap för dementa, smarta sensorer förebygger fallolyckor och gå-hjälpmedel stärker äldres balans. Vårdpersonal har också robotbälten som ger mer kraft och slipper tunga lyft med automatiserade hjälpmedel. Genom möten med personal i äldrevården, robottillverkare, fackliga företrädare och forskare får vi ta del av olika erfarenheter, och förstå mer om både utmaningarna med att införa robottekniken och möjligheterna den kan ge.

Said Karlsson är en svensk fotograf och journalist som sedan 2008 rapporterar om Japan och dess kultur för en rad svenska och internationella uppdragsgivare. Utställningen och dokumentationen är ett samarbete mellan Arbetets museum och fackförbundet Kommunal. Tanken är att bidra till diskussionen om robotar och välfärdsteknik i svensk äldrevård.

Fotoutställningen Kaigo Robotto – robotar i japansk äldrevård visas på Arbetets museum 24 mars–6 juni 2018.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping