Följ Arbetets museum

Kokvinnorna

Pressmeddelande   •   Aug 20, 2013 09:47 CEST

I en fotoutställning av Peter Gerdehag får vi följa systrarna Britt och Inger Georgsson - Kokvinnorna. Genom ett sextiotal bilder gestaltas en gripande och känslosam berättelse om Britt och Inger, som med olika inställning äger och driver en gård utanför Knäred i Småland.

Utställningen Kokvinnorna handlar om kärleken till en plats och till korna i ladugården, men också om olika livsval och konflikter. Storasyster Britt lever på ett ålderdomligt sätt i samklang med sina älskade mjölkkor, medan lillasyster Inger valt en helt annan väg.

Fotografen, dokumentärfilmaren och författaren Peter Gerdehag följde systrarna under fem år. Arbetet resulterade i en film, en bok och en utställning. Gerdehag månar om den lilla människan och ifrågasätter på sitt sätt dagens samhälle. Kokvinnorna fick stor uppmärksamhet och prisades när dokumentären med samma namn sändes i tv 2011. Filmen slog även rekord på biograferna.

Arbetets musem har tidigare visat Gerdehags utställning Bygden där vinden vände och Hästmannen. Peter Gerdehag har mottagit flertalet priser och stipendier bland annat Arbetets museums dokumentärfotopris 2009.

PRESSVISNING: torsdag 19 september kl.10, plan 7
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 21 september 2013 - 5 januari 2014
PRESSBILDER: finns att ladda ner på www.arbetetsmuseum.se under Press

FÖR MER INFORMATION:
Annelie Egelin Tärning, intendent, 011-23 17 06, annelie.egelin@arbetetsmuseum.se
Linda Hagberg, kommunikationschef, 070 356 35 26, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se

På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!