Gå direkt till innehåll
Foto: Lisa Thanner
Foto: Lisa Thanner

Pressmeddelande -

​”LAST NIGHT IN SWEDEN” PÅ ARBETETS MUSEUM

Under sommaren visar Arbetets museum den uppmärksammade utställningen ”Last Night in Sweden”. Utställningen är en del i ett projekt som inleddes efter Donald Trumps märkliga uttalande i februari 2017. Torsdag den 24 maj invigs utställningen och media inbjuds till en förhandstitt samma dag, kl 13.00.

Ett stort antal av Sveriges bästa fotografer samlar i denna utställning sina bilder från alldeles vanliga kvällar i Sverige. De skildrar sådant som normalt sett aldrig når tidningarnas förstasidor – fritid och kvällsarbete, vardagsslit och vardagslycka, familj och vänner, stort och smått. Utställningen bygger på boken med samma namn, som innehåller bilder från hela Sverige.

Boken kom till som ett svar på president Donald Trumps mystiska uttalande ”You look at what's happening last night in Sweden. Sweden, who would believe this?”. En rekordartad crowdfunding-kampanj på nätet samlade in finansieringen till projektet, bland annat med syfte att överlämna boken till Donald Trump, samt till USA:s alla kongressledamöter och samtliga ledamöter i Europaparlamentet.

Utställningen visas på Arbetets museum under perioden 25 maj-12 augusti 2018. Utställningen invigs torsdag den 24 maj.

PRESSVISNING

På torsdag den 24 maj, kl 13.00, bjuder vi in media till en förhandstitt av utställningen. Medverkar gör Jeppe Wikström från Bokförlaget Max Ström, samt Truls Olin, vik. utställningschef på Arbetets museum.

Ämnen

Kategorier


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping