Gå direkt till innehåll
Museiguiden i app-format gör det lätt att hitta ett arbetslivsmuseum i närheten
Museiguiden i app-format gör det lätt att hitta ett arbetslivsmuseum i närheten

Pressmeddelande -

​MUSEIGUIDEN 2017 – EN VÄGVISARE TILL ARBETSLIVSMUSEER NÄRA DIG

I april distribueras 2017 års Museiguide till turistbyråer och arbetslivsmuseer runt om i landet. Guiden innehåller information om 450 arbetslivsmuseer från Gällivare i norr till Trelleborg i söder.

Inför turistsäsongen 2017 har även den app som togs fram under 2016, utvecklats vidare. Appen heter ”Museiguide” och finns för de flesta moderna versioner av iOS och Android. Det är Arbetets museum och föreningen ArbetSam som tillsammans står bakom Museiguiden i såväl tryckt som digital form.

- Genom appen får Museiguiden en ny dimension. Du kan bland annat enkelt söka efter arbetslivsmuseum i olika län, och med hjälp av kartfunktionen kan du se arbetslivsmuseer i närheten av den plats där du befinner dig, berättar Helena Karlsson, kommunikationschef på Arbetets museum.

Intresset för Museiguiden och antalet medverkande arbetslivsmuseer har ökat sedan år 2003 då 20 000 Museiguider skickades ut och 63 museer medverkade.

- I år distribuerar vi 40 000 Museiguider till de flesta turistbyråerna och arbetslivsmuseerna runt om i landet. Vi ser att intresset stadigt ökar för den viktiga verksamhet som bedrivs på arbetslivsmuseerna när det gäller att förvalta vårt kulturarv. Genom Museiguiden gör vi vad vi kan för att lyfta fram detta och få fler att upptäcka alla dessa kulturskatter, berättar Lovisa Almborg, ArbetSam som drivit utvecklingen med Museiguiden.

PRESSKONTAKT
Lovisa Almborg, ArbetSam, 011-23 17 30

Ämnen

Kategorier


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping