Följ Arbetets museum

Museimässa med trolleri, gruvor och skor

Pressmeddelande   •   Mar 13, 2013 10:21 CET

För andra gången samlas museer, från Tykarpsgrottan i söder till Ulvö Lilla salteri i norr, för en museimässa på Arbetets museum i Norrköping. Utställarna representerar en stor del av museisverige och programmet är späckat med föreläsningar, barnaktiviteter och en favorit i repris – Surshow med Ruben Madsen.

På fredag kl.11.00 invigs årets museimässa på Arbetets museum av kommunalråd Lars Stjernqvist. I samband med invigningen delas det nyinstiftade priset Årets Arbetsmyra ut till en person som på ett extraordinärt sätt har engagerat sig ideellt för ett eller flera arbetslivsmuseum. Årets pristagare har ett stort engagemang för ångmaskiner och heter Kjell Nordeman.

På fredagen invigs också utställningen om Qvarnstensgruvan Minnesfjället i Lugnås, som vann utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2012. Gruvan har tillverkat kvarnsten under 800 år och är Europas enda kvarnstensgruva som är öppen för publik. Under dagen släpps även årets upplaga av katalogen Arbetsamma museer, med information om 382 arbetslivsmuseer i Sverige.

För besökarna på mässan finns det mycket att göra, förutom att besöka några av de tjugotal utställare som presenterar sin verksamhet. En rad föreläsare behandlar olika museirelaterade ämnen under fredagen. Bland annat pratar Johan von Essen om motiv och drivkrafter till ideellt arbete. På lördagen får barnen träffa magikern Mr Mac och pyssla i mässans barnhörna. Maskotarna Drakel, Viggo och Myran kommer också att finnas på plats.

På lördag kl.13.00 blir det en favorit i repris när Surströmmingsakademiens ordförande (stol 1) Ruben Madsen bjuder på Surshow. Fakta om surströmming blandas med skrönor, den modige besökaren kanske även får chansen att smaka på den ultimata klämman.

UTSTÄLLARE:
Svenska Skoindustrimuseet, Flygvapenmuseum, Frövifors Pappersbruksmuseum, Tykarpsgrottan, Hässleholms museum, Töllstorps Industrimuseum, Ekomuseum Åtvidabergs Bruksbygd, Norrköpings Skolmuseum, Ekomuseum Bergslagen, Målerimuseet, Museihuset med leksaksbilsmuseet & motorbåtsmuseet, Vadstena spetsmuseum, Östra Södermanlands Järnväg, Qvarnstensgruvan Minnesfjället, Solnaskutan Constantia, Ulvö Lilla Salteri, Motala museer, Sveriges Ångbåtsförening och Femörefortet.

Museimässan arrangeras av Arbetets museum och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd i samarbete med arbetslivsmuseer över hela Sverige.

ÖPPETTIDER:
Fredag 15 mars kl 11–17
Lördag 16 mars kl 11–16

FÖR MER INFORMATION:
Torsten Nilsson, arbetslivsintendent, 011-23 17 26, torsten.nilsson@arbetetsmuseum.se
Linda Hagberg, kommunikationschef, 011-23 17 09, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se

www.museimassan.se

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping! Vi är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.