Gå direkt till innehåll
Under pandemin tvingades miljoner svenskar hitta en ostörd arbetsplats i det egna hemmet. Foto: Daniel Nilsson
Under pandemin tvingades miljoner svenskar hitta en ostörd arbetsplats i det egna hemmet. Foto: Daniel Nilsson

Pressmeddelande -

Prisade foton på hemmakontor blir stor utställning

När pandemin pågick i Sverige fick frilansfotografen Daniel Nilsson en idé – att skildra hur arbetslivet förändrades för många av oss när vi blev tvungna att skapa arbetsplatser i våra hem. Nu har hans uppmärksammade fotoprojekt Hemmakontor blivit utställning på Arbetets museum i Norrköping. Välkomna på pressvisning den 25 maj kl 13.

I en dragig källare. I ett växthus. På ett pingisbord i en gillestuga. I en husbil. Under våren 2020 fick miljoner svenskar använda sin uppfinningsrikedom för att hitta en ostörd arbetsplats i det egna hemmet.

Plötsligt tvingades vi – via nya tekniska bekantskaper som Teams och Zoom – att bjuda in kollegor till våra stökiga tvättstugor, källare och förråd. I kök där disk växt på hög har vi haft löneförhandlingar. I hobbyrum där träningskläder hängt på tork har vi haft mysiga eftermiddagsfikor. I obäddade sovrum har vi haft styrelsemöten.

Allt detta har frilansfotografen Daniel Nilsson skildrat i sitt projekt Hemmakontor. Hösten 2021 kom bilderna ut i bokform, och de har uppmärksammats såväl nationellt som internationellt. Nu visas de för första gången i en stor utställning.

Projektet skildrar en tid som vi inte förutsåg skulle komma och som vi definitivt inte var beredda på. Genom de här bilderna kan vi se hur vi löste situationen och tog oss igenom den här tiden. Vi var väldigt kreativa, och jag tror med all säkerhet att utställningen har en stor igenkänningsfaktor för många, säger Daniel Nilsson.

Bilderna i Hemmakontor är ofta humoristiska, och kan ses som en fotografisk skildring av människans uppfinningsrikedom. Men de skildrar också en av de mest dramatiska perioderna i modern tid, en förändring som kommer ta plats på en historisk tidslinje. Det är i ljuset av detta som Daniel Nilssons fotografier av hemmakontor bör betraktas. Som ett paradigmskifte, där kontor och arbetsplats inne i överbefolkade städer inte längre är självklara nödvändigheter – och där människan gör sitt bästa för att finna sin roll i en ny tid.

– Pandemin förändrade mångas arbetsliv och vardagsliv. Men det är säkert bara början av en mycket större förändring, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

Hemmakontor visas på Arbetets museum mellan 27 maj och 3 september 2023. TCO, som är en av museets huvudmän, har även bidragit som sponsor till utställningen och möjliggör att den visas i Norrköping.

– Synen på arbete och var det utförs har påverkats dramatiskt i samband med pandemin. Hur det framtida arbetslivet ska utformas är en viktig fråga för TCO. Distansarbetet innebär stora möjligheter för många till ett mer flexibelt arbetsliv. Vi ska ta vara på möjligheterna och vara medvetna om de utmaningar som finns, säger Jonas Mellqvist, kommunikationschef på TCO.

OM DANIEL NILSSON

Daniel Nilsson (f. 1978) är bildjournalist bosatt i Malmö. Han arbetar främst för dagstidningar och magasin och hans bilder kännetecknas ofta av tydliga inslag av underfundig humor och vardagsrealism.

Nilsson är flerfaldigt prisbelönt i Sverige och internationellt för sina bilder och reportage. År 2022 mottog han det prestigefyllda Lars Tunbjörkpriset med motiveringen ”hans unika tidsdokument Hemmakontor är kronan på verket i en dokumentärfotografisk gärning som genomsyras av humor och skärpa”.

Hemmakontor utsågs till Årets Vardagslivsreportage 2021 i Årets bild och har fått stor uppmärksamhet i Sverige och internationellt.

Pressvisning

Varmt välkomna på pressvisning torsdag 25 maj kl 13, plan 7 Arbetets museum. Fotograf Daniel Nilsson och Jonas Mellqvist, kommunikationschef TCO, medverkar. Anmäl gärna närvaro till anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

Kontakt
Daniel Nilsson, fotograf
0708-611501, fotograf@dnilsson.se

Jonas Mellqvist, kommunikationschef TCO
072-0928870, jonas.mellqvist@tco.se

Johanna Haverlind, utställningschef Arbetets museum,
011-231702, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Anna Redmalm, kommunikationsansvarig, Arbetets museum
011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Pressbilder
Se vårt mediearkiv på MyNewsdesk. För pressfrågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

Vernissage
Lördag 27 maj kl 14 på plan 7, Arbetets museum.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping