Gå direkt till innehåll
Laxholmen och Strykjärnet. Se denna bild och fler på vår sida om byggnaden (se resurslänk).
Laxholmen och Strykjärnet. Se denna bild och fler på vår sida om byggnaden (se resurslänk).

Pressmeddelande -

​Strykjärnet fyller 100 – vi firar på lördag!

I år fyller byggnaden Strykjärnet 100 år. För att uppmärksamma detta bjuder Arbetets museum in till 100-årskalas, på lördag den 9 december. Flera aktiviteter är planerade under dagen, bland annat den film i några fönster på våning 3 som berättar om husets historia och som ses kvällstid från Laxholmstorget. Filmen har kunnat bli verklighet tack vare bidrag från Norrköpings kommun och Holmen Paper. Holmens VD Nils Ringborg och kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist medverkar under eftermiddagen.

KL 12, 13.30 och 15.00 bjuder vi besökarna på en tidsresa i form av en modevisning med musik, där vi gör nedslag i Strykjärnets – och Norrköpings – historia. Viss nostalgivarning utfärdas!

Utöver detta inviger vi nya berättarstationer som ger mer information om byggnaden och den industri som en gång i tiden sysselsatte upp emot 600 personer.

Vi bjuder på Norrköpingsklassikern Saltängsbulle och kaffe mellan kl 12-16. Och på några överraskningar; bland annat spelar vårt kommunalråd Lars Stjernkvist en viktig roll under dagen – eller kanske flera...

Se programmet på vår hemsida.

KONTAKTPERSON

Mårten Mellberg, programansvarig Arbetets museum, 011-231723 (Nås efter kl 10.00, vardagar)

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping