Följ Arbetets museum

​Svenska pappor på Arbetets museum

Pressmeddelande   •   Maj 10, 2016 10:15 CEST

Foto: Johan Bävman

Fotograf Johan Bävmans bilder på svenska pappor visas på Arbetets museum under sommaren 2016. Malmöfotografens projekt av föräldralediga pappor i Sverige har fått stor uppmärksamhet, såväl i Sverige som internationellt. I utställningen skildras de porträtterade papporna tillsammans med sina reflektioner och erfarenheter om föräldraskapet och av att vara pappa.

Med sina 45 porträtt vill Johan Bävman skildra det allmängiltiga och kärleksfulla i föräldraskapet. Samtidigt ställer han sig frågan varför så få pappor väljer att ta ut ett halvårs eller längre ledighet med sina barn, när nu Sverige har ett av världens mest generösa och jämlika föräldraförsäkringssystem som gör det möjligt för båda föräldrarna att vara hemma och skapa en nära relation med sina barn.

Idén till projektet föddes då Johan Bävman själv var pappaledig i nio månader. Fotografens dokumentära och nära porträtt av långtidslediga pappor har skapat stor uppståndelse och publicerats i medier över hela världen.

– Genom igenkänning, att få läsa och se andra pappor som delar med sig av sina tankar och funderingar kring föräldraskapet, kanske fler börjar fundera över sin papparoll och roll som partner. Det är en viktig bit i vägen mot ett mer jämlikt samhälle, säger Johan Bävman.

Utställningen är producerad av Johan Bävman och visas på Arbetets museum under tiden 14 maj-11 september 2016.

PRESSINBJUDAN

Media välkomnas på lördag, den 14 maj 2016, kl 13.00.

Hanna Hannertz, intendent, Arbetets museum och Johan Bävman, fotograf, finns då på plats för att berätta mer om utställningen. 

På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!