Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Teater, mopeder och surströmming

För första gången samlas museer, från Skåne i söder till Ulvön i norr, för en Museimässa på Arbetets museum i Norrköping. Utställarna representerar en stor del av museisverige och programmet är späckat med föreläsningar, teater och Surshow.

 På fredag slås dörrarna upp till Museimässan i Laxholmskällaren på Arbetets museum där drygt 20 utställare presenterar sin verksamhet för turistnäring och allmänhet. Bland utställarna finns både känt och okänt. Hjortheds mopedmuseum, Flygvapenmuseum och Brio lekoseum finns bland annat på plats.

För besökarna finns mycket mer än själva mässan. En rad föreläsare behandlar olika ämnen under fredagen och Surströmmings Akademiens ordförande (stol 1) Ruben Madsen bjuder på en show för både öga, öra och kanske även för näsa. I surshowen blandas fakta om surströmming med skrönor och de senaste trenderna presenteras. En underhållande show där Ruben bygger den ultimata klämman, blandat med musik och magi.

Teaterfabriken ger musik- och teaterföreställningen Kolarhistorier som bygger på Dan Anderssons debutroman med samma namn. Kolarhistorier är en samling vidskepliga skrönor, ofta återgivna med en humoristisk ton, som även beskriver det hårda livet i Finnmarken.

På fredag släpps också årets upplaga av katalogen Arbetsamma museer, med information om alla arbetslivsmuseer i Sverige och deras verksamheter. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan t.ex. vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. I Sverige finns det 1425 arbetslivsmuseer, ett av dem har blivit utsett till Årets arbetslivsmuseum 2011 - Jädraås Tallås Järnväg. En utställning om vinnaren invigs på fredag i entrén på Arbetets museum.

 Utställare på mässan: Sörmlandsmuseum, Östergötlands museum, Sveriges Fängelsemuseum, Sveriges Hembygdsförbund, Svenska Skoindustrimuseet, Hjorteds mopedmuseum, Ulvö Lilla Salteri, Brio lekoseum, Qvarnstensgruvan Minnesfjället, Museispårvägen Malmköping, Gamla Linköping, Pythagoras industrimuseum, Sancta Birgitta klostermuseum, Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum, Järnvägsinfoförlaget, Flygvapenmuseum, Statarmuseet, Museihuset, Motala museer, Svenska turistföreningen, Årets museum, Årets samlare, Årets utställning och Årets arbetslivsmuseum.

Museimässan arrangeras av Arbetets museum och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd i samarbete med Upplev Norrköping och arbetslivsmuseer över hela Sverige.

ÖPPETTIDER:
Fredag 2 mars kl 11–17
Lördag 3 mars kl 11–16

FÖR MER INFORMATION:
Torsten Nilsson, arbetslivsintendent på Arbetets museum, 011-23 17 26, torsten.nilsson@arbetetsmuseum.se Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
Linda Hagberg, vik. informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

www.museimassan.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping