Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Värsta schlagern!

Samma dag som årets första delfinal i Melodifestivalen öppnar Arbetets museum i Norrköping Värsta schlagern! – en utställning där du kan minnas, förfasas och förundras över allt som skett och sker runt Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

I utställningen får besökarna följa med bakom kulisserna och möta några av alla tusentals personer som jobbar hårt för att göra tävlingarna möjliga. Allmänhetens bilder av och åsikter om Melodifestivalen och Eurovision Song Contest lyfts också fram. Utställningen innehåller interaktiva delar, till exempel får besökarna möjligheten att själva ställa sig på scenen och sjunga.
 
På öppningsdagen lördagen den 2 februari kommer det att vara schlageryra på hela museet. I Kreativa verkstaden blir det schlagerpyssel med maskoten Myran. Discokulan kommer att snurra över dansgolvet och ur högtalarna kommer det självklart bara att ljuda schlagers. Besökarnas schlagerkunskaper kommer också att sättas på prov i Mello-quizet.
 
Melodifestivalen, som från början hette Schlagertävlingen, har sedan starten 1958 blivit en svensk TV- tradition som både älskats och hatats. Förra året lockades 20 320 000 tittare att följa delfinalerna, Andra chansen och finalen under sex lördagar. Eurovision Song Contest motsvarar idag omfattningen av tre Rolling Stones konserter eller en OS- invigning.
 
Tävlingarna har förändrats, kritiserats och debatterats genom åren. Trots detta lever de vidare och växer. För många har de fått en så stor betydelse att det blivit en livsstil, för andra innebär de irriterande intrång i privatlivet. I utställningen Värsta schlagern! kommer både de som älskar och hatar tävlingarna till tals.
 
PRESSVISNING: torsdag 31 januari kl.10.
VERNISSAGE: lördag 2 februari kl.14.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 2 februari – 19 maj
PRESSBILDER: finns att ladda hem under Pressbilder i menyn till vänster.
 
FÖR MER INFORMATION:
Annelie Egelin Tärning, intendent, 011-23 17 06, annelie.egelin@arbetetsmuseum.se
Linda Hagberg, kommunikationschef, 070 356 35 26, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se


Kategorier


Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping! Vi är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping