Gå direkt till innehåll
Satir av Magnus Bard visas på Arbetets museum i vår
Satir av Magnus Bard visas på Arbetets museum i vår

Pressmeddelande -

​Västerbottnisk satirtecknare med ett jävla sinne för humor möter östgöte av samma kaliber

Arbetets museum inleder utställningsåret 2018 med en retrospektiv utställning av satirtecknaren Magnus Bard, känd från bland annat DN och Kommunalarbetaren. I utställningen ”Magnus Bard möter EWK” visas flera decenniers produktion med bilder från såväl svensk press som stora internationella utställningar.

"Jag ser som min uppgift att väcka läsarens intresse för politik. En fungerande demokrati är beroende av engagerade och upplysta medborgare. Med mina teckningar försöker jag, med olika knep, att engagera till ställningstaganden", berättar Magnus Bard.

För Arbetets museum är Magnus Bard en gammal bekantskap. Han har ställt ut på museet tidigare och tilldelades EWK-priset 2012.

”Magnus var med i vår allra första utställning när EWK-museet öppnade 2009. Sedan dess har jag haft privilegiet att arbeta med Magnus i många sammanhang, såväl svenska som internationella. Förutom att han är en briljant tecknare så är han en enastående ödmjuk, varm och intelligent person som alltid kan överraska mig med helt nya tolkningar på saker jag självklart tror att jag har stenkoll på. Med Magnus skrattar och tänker jag. Hela tiden”, säger Carina Milde, Intendent EWK-museet.

Utställningen ”Magnus Bard möter EWK” visas 20 januari 2018-1 maj 2018.

Om Magnus Bard

Magnus Bard, född 1955 och uppvuxen i Vindeln. Efter studier på Konst- och Miljöskolan och därefter Anders Beckmans Skola började han 1980 arbeta som illustratör på SVT:s nyhetsredaktioner och reklamtecknarstudion Rithuset i Stockholm. 1986 övergick han till egen frilansverksamhet med huvudsakligen bok- och tidningsillustration och mellan 1998 och 2015 var han fast anställd som tecknare på Dagens Nyheters ledarredaktion. Idag anlitas han av Dagens Nyheter som frilansande tecknare. Den övriga tiden arbetar han regelbundet för tidningen Kommunalarbetarens ledarsidor samt med bok- och tidningsuppdrag. Han erhöll 2005 Stora Svenska Illustratörspriset och 2012 EWK-priset. Magnus Bard är bosatt i Vallentuna.

PRESSINBJUDAN

Media inbjuds till förhandsvisning av utställningen då Magnus Bard medverkar.

Tid och plats: Torsdag den 18 januari 2018, kl 10.00 i EWK-museet, Arbetets museum, våning 3.

Kontaktuppgifter:

Magnus Bard, magnus_bard@hotmail.com, 070-2179911
Carina Milde, Intendent EWK-museet, carina.milde@arbetetsmuseum.se, 073 357 17 15

Ämnen

Kategorier


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping