Gå direkt till innehåll
Vi har en viktig grej på gång

Pressmeddelande -

Vi har en viktig grej på gång

I utställningen ”Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild” visar några av Sveriges främsta serietecknare sina verk. Utställningen är en turnerande utställning som producerats av Grafikens hus. Under tiden 12 september till 8 november 2015 visas den på Arbetets museum.

Vintern 2013/2014 visades utställningen ”Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild” på Grafikens Hus i Mariefred. Utställningen presenterar två huvudspår inom den svenska seriekonsten: de politiska serierna och utvecklingsromanen. Bilderna har serietecknarna jobbat fram och tryckt i samarbete med Grafikens Hus. Till utställningen bjöds sju av Sveriges främsta serietecknare in att testa övergången från serieruta till grafiskt blad. Medverkande seriekonstnärer är Liv Strömquist, Joanna Hellgren, Hanna Gustavsson, Joanna Rubin Dranger, Mats Jonsson, Julia Thorell och Sara Granér.

– På Arbetets museum jobbar vi på att höja medvetenheten och positionen för den tecknade bilden, både som samhällskommentar och som konstnärlig produktion. Och den här utställningen blir betydelsefull för oss, inte bara för att det är fantastiska och spännande bilder utan även för att det blir ett möte mellan den massproducerade tecknade bilden och den mer salongsbetonade konstformen grafik, säger Carina Milde, Intendent på EWK-museet.

Joanna Hellgren, som skapat böckerna om Frances, använde till exempel torrnål för att rista fram en bildserie om en flicka som har växt ur både sig själv och världen. Sara Granér, Hanna Gustavsson och de övriga har valt att arbeta med screentryck och testat vad som händer när deras figurer får växa sig stora och ta plats.

– Serier har idag en enorm publik och är en arena där allt från strukturella till formella perspektiv behandlas. Normer, identitet och politiska system – allt serveras av skickliga tecknare som har förmågan att komprimera stora omfångsrika ämnen till bilder som når många, avslutar Carina Milde.

Utställningen visas på Arbetets museum under perioden 12/9-8/12.

PRESSVISNING

Torsdagen den 10 september kl 10.00 inbjuds media till en förhandsvisning av utställningen.

MER INFORMATION

Hemsida: www.arbetetsmuseum.se Under Press/pressbilder finns några bilder från utställningen.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping