Gå direkt till innehåll

Anna, Amerikan Mummu av Nina Korhonen

Tid 29 Mars 2007 13:00 – 13:00

Plats Arbetets museum

Det är som en saga fast allt är på riktigt. Fotograf Nina Korhonen berättar historien om sin mormor Anna som uppfyllde sin barndomsdröm och reste till Amerika för att sedan bli kvar i fyrtio år. En berättelse att inspireras av och glädjas över. Amerikaresan hade varit Annas dröm sedan hon var åtta år och lovad att följa med till ”Underlandet” med sin moster. Resan blev inte av men drömmen bestod. När Anna vid 40 års ålder blev uppsagd från sitt arbete på textilfabriken i Tammerfors sa hennes man Kalle ”att nu var dags för Anna att se världen”. Själv hade han som chefsmaskinist seglat de sju haven och var nöjd med att vara på landbacken. Våren 1959 flög Anna ensam till New York utan att kunna många ord engelska. Det var meningen att hennes man och dotter skulle följa efter om några månader, men dottern fann kärleken och Kalle vill vara kvar i Finland. Anna fick jobb som kokerska hos en rik familj på övre Manhattans östra sida och hon upptogs som arbetande medlem i familjen. Kalle kom och hälsade på under vinterhalvåret och på somrarna åkte Anna till Tammerfors. Däremellan brevväxlande de för att hålla kärleken vid liv. När Kalle dog 1985 fick barnbarnet Nina Kalles kamera som följt med på alla morföräldrarnas resor i Amerika. Nina bestämde sig för att porträttera sin mormor på sitt sätt. Under två, tre veckor åt gången besökte Nina sin mormor och fotograferade henne i hennes omgivning. Mormor Anna berättade om sitt liv medan Nina skrubbade hennes rygg i badet. Anna fick fyrtio år i Amerika. Hon dog i cancer 83 år gammal. Ninas foton blev till boken Anna, Amerikan mummu som kom ut 2004 och utsågs till Bästa Fotobok samma år av Svenska fotografers förbund. Det året fick Nina Korhonen även Arbetets museums fotopris. Nu visar Arbetets museum utställningen Anna, Amerikan mummu som tidigare visats i Malmö, Stockholm, Oslo, Helsingfors och senast i Pars. Nina Korhonen är född i Tammerfors, Finland. Hon bor och arbetar i Stockholm sedan 1981. Sin fotoutbildning har hon fått vid Nordens Fotoskola Biskops-Arnö 1987-1990. Nina arbetar regelbundet med workshops, seminarier och undervisning vid ett flertal foto- och mediautbildningar i Norden och Europa sedan 1991. Hon har ställt ut sina bilder runt om i Europa och mottagit flera priser och stipendier. År 2006 fick hon K.W. Gullers fotostipendium samt Svenska Fotografers Förbunds Kallevallastipendium. PRESSVISNING: torsdag 29 mars kl 13. Fotograf Nina Korhonen medverkar. VERNISSAGE: lördag 31 mars kl 14. Nina Korhonen medverkar UTSTÄLLNINGSPERIOD: 31 mars-29 juli 2007 HÄMTA PRESSBILDER: finns att hämta på www.arbetetsmuseum.se , ingen kod krävs. Under Presstjänst finns pressmeddelanden och pressbilder. MER INFORMATION: informationschef Felicia Eriksson 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se eller intendent Kerstin Elam Ullström, 011-231706, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Anna, Amerikan Mummu av Nina Korhonen

Anna, Amerikan Mummu Det är som en saga fast allt är på riktigt. Fotograf Nina Korhonen berättar historien om sin mormor Anna som uppfyllde sin barndomsdröm och reste till Amerika för att sedan bli kvar i fyrtio år. En berättelse att inspireras av och glädjas över. Amerikaresan hade varit Annas dröm sedan hon var åtta år och lovad att följa med till ”Underlandet” med sin moster. Resan

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping