Gå direkt till innehåll

ATT GÖRA SIN GREJ – om kvinnor i mansdominerade yrken

Tid 29 Augusti 2006 00:00 – 00:00

Plats Arbetets museum

29 AUGUSTI –29 OKTOBER 2006 Fotograf Charlotta Holm har mött kvinnor som arbetar i typiskt manliga yrken. Hennes bilder visas i Norrköping på Arbetets museums lilla fotogalleri Hyllan med start den 29 augusti. Gnistan som väckte idén till liv kom efter Charlottas egna erfarenheter från en mansdominerad bransch. Hon började fundera över vilka kvinnor som söker sig till dessa yrken och varför. Även andra frågor blev viktiga att ställa: Är man medveten om samhällets normer och förväntningar? Måste man kämpa dubbelt för att arbetsinsatsen ska bli synlig eller godkänd? Blir man trakasserad eller annorlunda bemött av manliga arbetskamrater, uppdragsgivare, kunder eller omgivningen? - Det blev en resa som gav mig mycket insikt och svar på många av mina frågor. De porträtterade kvinnorna har alla en unik historia att berätta med sina yrkesval. Jag fann starka och envisa kvinnor i olika åldrar som arbetar med samma arbetsuppgifter som männen på arbetsplatsen. Fulla av jäklaranamma mot fördomar och gubbvälde. Att få göra sin grej är det viktigaste. För några var yrkesvalet en dröm som gick i uppfyllelse medan det för andra var slumpen som avgjorde, berättar Charlotta Holm. Charlotta har valt att avbilda personerna rakt upp och ned i deras arbetsmiljö utan att de utför någon typisk arbetsuppgift. Detta för att eftersträva neutralitet och eftertänksamhet. Betraktaren ska kunna vila i porträttet, få undersöka miljön och bilda sig en uppfattning utifrån det som är synligt. - Jag vill att kvinnorna ska framstå som unika och ensamma i sitt slag utan att framstå som utsatta eller helgonförklarade. Bilderna ska fungera som ikon- eller kultbilder, säger Charlotta. Charlotta Holm är frilansande press- och reportagefotograf med bas i Småland. Att göra sin grej - Kvinnor i mansdominerade yrken började som ett projekt 2002-2003 under hennes fotoutbildning, och är en serie på åtta svartvita porträtt. Charlotta har tidigare utforskat hur det är att växa upp som ung, kurdisk tjej i stadsdelen Bergsjön i Göteborg. Sommaren 2004 följde hon en Epatraktorklubb från Västgötska Habo under några sommardagar, publicerad i Jönköpings-Posten hösten 2004. PRESSVISNING: under eftermiddagen tisdag 29 augusti enligt överenskommelse. Kontakta Kerstin Ullström Elam, 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se VERNISSAGE: tisdag 29 augusti kl 18. Charlotta Holm medverkar. UTSTÄLLNINGSPERIOD: 29 augusti-29 oktober 2006 HÄMTA PRESSBILDER: hämtas på www.arbetetsmuseum.se , under Presstjänst. Ingen kod krävs. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se, intendent Kerstin Ullström Elam, tel: 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

ATT GÖRA SIN GREJ – om kvinnor i mansdominerade yrken

29 AUGUSTI –29 OKTOBER 2006 Fotograf Charlotta Holm har mött kvinnor som arbetar i typiskt manliga yrken. Hennes bilder visas i Norrköping på Arbetets museums lilla fotogalleri Hyllan med start den 29 augusti. Gnistan som väckte idén till liv kom efter Charlottas egna erfarenheter från en mansdominerad bransch. Hon började fundera över vilka kvinnor som söker sig till dessa yrken och varför.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping