Gå direkt till innehåll

Krokig väg - rak i ryggen – om liv och arbete i Samhall

Tid 23 Mars 2006 10:00 – 10:00

Plats Arbetets museum plan 5

25 mars – 6 juni 2006 Åtta av Samhalls 22 000 anställda med funktionshinder står i fokus för en utställning som visas på Arbetets museum den 25 mars – 6 juni 2006. Därefter kommer utställningen att visas på sju andra platser runtom i landet. Arbetet med utställningen Krokig väg – rak i ryggen har inneburit en resa. En resa genom ett vintrigt Sverige, från Malmö i söder till Pajala i norr, men framför allt en resa i tid och rum – bland minnen, tankar och känslor. De berättelser som förmedlats i möten med åtta unika människor tar besökaren med till djupa inlandsskogar och fjärran länder i brand. Här finns barndomsminnen, ungdomsminnen och yrkesdrömmar. Härifrån utgår åtta olika livsresor med kärlek och sorg – glädje och smärta. Gemensamt för de åtta avporträtterade personerna är att de arbetar inom Samhall. Dit har de kommit med blandade känslor: Glädje över att få ett jobb att gå till – med allt vad det innebär av meningsskapande sammanhang och arbetskamrater osv. Tillfredsställelsen är ofta stor med en arbetsgivare som tar hänsyn till de individuella behoven av arbetstakt, arbetstid och arbetsuppgifter. Men intervjuerna vittnar också om en anpassning till en verklighet som man helst hade velat såg annorlunda ut; om upplevelser av bortsortering och möten med fördomar. I utställningen möter också besökaren de åtta Samhallanställda i sin arbetsvardag. Med Krokig väg – rak i ryggen vill Arbetets museum inspirera, entusiasmera och samtidigt erbjuda en utställning som kan användas som utgångspunkt för diskussion och debatt. Utställningen bjuder in till en fördjupad diskussion om vårt samhälles organisering av människor och arbete i en tid då allt fler står utanför den reguljära arbetsmarknaden. Utställningen är producerad av Arbetets museum i samarbete med Samhall i samband med Samhalls 25-årsjubileum 2005. PRESSVISNING: torsdag 23 mars kl 10, Arbetets museum plan 5 Producent Birgitta Burell medverkar VERNISSAGE: lördag 25 mars kl 14.00. UTSTÄLLNINGSPERIOD: 25 mars – 6 juni 2006 HÄMTA PRESSBILDER: finns att hämta på www.arbetetsmuseum.se , ingen kod krävs. Under Presstjänst finns pressmeddelanden och pressbilder. FÖR MER INFORMATION: Therése Eklöf, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, therese.eklof@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Krokig väg - rak i ryggen – om liv och arbete i Samhall

25 mars – 6 juni 2006 Åtta av Samhalls 22 000 anställda med funktionshinder står i fokus för en utställning som visas på Arbetets museum den 25 mars – 6 juni 2006. Därefter kommer utställningen att visas på sju andra platser runtom i landet. Arbetet med utställningen Krokig väg – rak i ryggen har inneburit en resa. En resa genom ett vintrigt Sverige, från Malmö i söder till Pajala i norr, m

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping