Gå direkt till innehåll

VÅGA SYNAS

Tid 23 Mars 2006 10:00 – 10:00

Plats Arbetets museum

Våga synas är den tredje utställningen inom temat FOKUS: Funktionshinder på Arbetets museum i Norrköping. Utställningen fokuserar på vanliga attityder och situationer som funktionshindrade möter i sitt dagliga liv. ”Va roligt att såna som du är här.” ”Tänk att ni handikappade alltid är så positiva och glada.” ”Min moster bröt benet en gång så jag vet precis hur du har det.” Citaten hör till bilderna i Malin Bernts utställning Våga synas. Malin Bernt är själv CP-skadad. Under hela sin uppväxt upplevde hon att hennes funktionshinder kom i första hand, inte vem hon var som människa. - Det var aldrig bara jag utan alltid funktionshindret också. Sånt påverkar naturligtvis självbilden och till slut betraktade jag mig själv i första hand som funktionshindrad, berättar Malin Bernt. Ur dessa upplevelser föddes tanken på utställningen Våga synas. I nio arrangerade foton, tagna av fotografen Kjell B Persson, möter besökaren människor med funktionshinder på ett sätt som skiljer sig markant från de vanliga eländesskildringarna. Med hjälp av en sminkör, en stylist, medhjälpare och modeller, vill Malin Bernt ta fram människan bakom funktionshindret. Till bilderna hör dråpliga citat tagna direkt ur verkliga livet, sånt som Malin Bernt har fått höra genom åren. Förhoppningen är att besökarna ska se människan istället för funktionshindret. Syftet med FOKUS: Funktionshinder är att spegla, diskutera och ifrågasätta normativa frågeställningar kring normalitet och avvikelse. Under 2006 kommer ytterligare två utställningar att visas på temat: Syskon och Måndagar på egna ben. Arbetets museum samarbetar i projektet med Norrköpings kommuns kommunala handikappråd, De Handikappades Riksförbund (DHR) och Handikappföreningarnas Samarbetsorgan (HSO). PRESSVISNING: torsdag 23 mars kl 10 (i samband med pressvisning av utställningen Krokig väg – rak i ryggen) ÖPPNANDE: lördag 25 mars UTSTÄLLNINGSPERIOD: 25 mars - 28 maj 2006 FÖR MER INFORMATION: Therése Eklöf, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, therese.eklof@arbetetsmuseum.se , Annelie Egelin Tärning, lektor och projektledare, tel 011-231704, annelie.egelin@arbetetsmuseum.se

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping