Gå direkt till innehåll

VERKSTADSARBETARE MED NYA ÖGON

Tid 22 Oktober 2005 00:00 – 17 April 2006 00:00

22 OKTOBER 2005 – 17 APRIL 2006 Den 22 oktober öppnar en utställning med tema engagemang genom aktivt deltagande på Arbetets museum. Detta är en hyllning till verkstads- & industriarbetare och deras tunga arbete. Utställningen är en installation om arbetaren som individ, på arbetsplatsen och inom industrin och består av fyra rum. Mötesplats för konst och industri I utställningen vill man skapa en plattform för kreativa upplevelser i mötet mellan människor som normalt inte går på museum och konstutställningar. Den är en installation om arbetaren både som individ och på arbetsplatsen och består av fyra rum. Oavsett om man själv arbetar inom industrin eller inte vill man att publiken skall få ett nytt och vidare perspektiv på denna näringsgren och kunna se den med nya ögon. Hur många kan vi bli? I ett av rummen i utställningen täcks golvet med tusentals vita lerklot. På varje klot är namnet på den industriarbetare som har tillverkat klotet inristat. Syftet med kloten är att påvisa mängden av verkstads- & industriarbetare runt om i landet och hitta styrkan i denna mängd- inte som generell grupp utan som individer. För att genomföra detta kommer arbetare på företag av olika storlek runt om i Sverige att engageras. Lerklotsstafetten startade i mitten av maj 2005 på Motala Verkstad. Kulturstafetten Parallellt med att kloten rullas runt om i landet, startas också kulturstafetter upp på industrierna. Dessa syftar i att väcka de anställdas känslor och behov av konst till liv. De industrianställda på de engagerade företagen har fått i uppdrag att starta en kulturrörelse på sin arbetsplats före utgången av september månad 2005. Det finns inga egentliga pekpinnar eller begränsningar i uppdraget, det är det individuella resultatet som räknas. Detta resultat kommer även det presenteras i utställningen på Arbetets museum. Deltagande företag I projektet med rullning av lerklot deltar bland annat BT Industries i Mjölby, Arvin Meritor i Lindesberg, SSAB i Borlänge och Emhart Glass Sweden AB i Sundsvall. Ytterligare deltagande företag presenteras på museets hemsida. PRESSVISNING: Arbetets museum torsdagen den 20 oktober kl 10.00 VERNISSAGE: lördagen den oktober kl 22 oktober kl. 14.00 UTSTÄLLNINGSPERIOD: Arbetets museum 22 oktober 2005 – 17 april 2006 HÄMTA PRESSBILDER: bilder finns att hämta högupplösta på www.arbetetsmuseum.se , ingen kod krävs. Under Presstjänst finns pressmeddelanden och pressbilder. MER INFORMATION: Kontakta informationschef Therése Eklöf, 011-23 17 09, 0708-23 17 09 therese.eklof@arbetetsmuseum.se eller producent Sira Jokinen Lisse, 0706-1235739, sira@verkstadsarbetare.com

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

VERKSTADSARBETARE MED NYA ÖGON

Den 22 oktober öppnar en utställning med tema engagemang genom aktivt deltagande på Arbetets museum. Detta är en hyllning till verkstads- & industriarbetare och deras tunga arbete. Utställningen är en installation om arbetaren som individ, på arbetsplatsen och inom industrin och består av fyra rum.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping