Gå direkt till innehåll
​Årets bild-pristagare på Arbetets museum

Nyhet -

​Årets bild-pristagare på Arbetets museum

I lördags tillkännagavs pristagarna i Årets Bild 2018. 13 av 40 utmärkelser gick till fotografer från Dagens Nyheter. På Arbetets museum kan publiken både se bilderna och möta fotograferna.

Anette Nantell och Jonas Lindkvist tog hem förstapriset i kategorierna Kultur och Nöje respektive Sportreportage. Dessutom tog Lotta Härdelin, Beatrice Lundborg, Anders Hansson, Fredrik Funck och Roger Turesson alla hem andra- och tredjeplatser i tävlingens olika kategorier.

Många av fotografernas verk kan just nu ses på Arbetets museum i utställningen "Visuell Journalistik" – bland annat två av Lotta Härdelins prisade bilder samt Jonas Lindkvists vinnande bildserie av Charlotte Kalla.

Utställningen kan ses på Arbetets museum t o m 18 mars. Nu på torsdag den 8 mars kl 18 gästar dessutom Anette Nantell, Beatrice Lundborg, Eva Tedesjö och Lotta Härdelin museet för att berätta om sitt arbete. Det är fri entré till programmet.

Pressbilder – prisade bilder som också visas i utställningen

Charlotte Kalla/Jonas Lindkvist: http://bit.ly/2FTwJSj

Smältande Permafrost/Lotta Härdelin: http://bit.ly/2FqOFGc

Vardag med insatsstyrkan/Lotta Härdelin: http://bit.ly/2CYGYBG

Hopp/Fredrik Funck: http://bit.ly/2FcEmGe och http://bit.ly/2thtJMW

FAKTA: DN:s prisade fotografer

Anette Nantell: Första pris i kategorin Kultur och nöje.

Jonas Lindkvist: Första pris i kategorin Sportreportage (flera bilder finns i utställningen).

Lotta Härdelin: Andra pris i kategorin Vardagsliv i Sverige, Andra pris i kategorin Bildreportage Sverige (bild finns i utställningen), Tredje pris i kategorin Bildreportage Utland (bild från serien finns i utställningen).

Beatrice Lundborg: Andra pris i kategorin Kultur och nöje, Andra pris i kategorin Sportbild.

Anders Hansson: Tredje pris i kategorin Nyhetsbild Utland (bild finns i utställningen).

Fredrik Funck: Andra pris i kategorin Porträttserie (delar av serien finns i utställningen).

Roger Turesson: Andra pris i kategorin Bildreportage Utland (Bild från serien finns i utställningen), andra pris i kategorin Vardagsbild Utland, andrapris i kategorin Multimedia, tredje pris i kategorin Nyhetsbild i Sverige (finns i utställningen).

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping