Gå direkt till innehåll
​ 9till5 - Ny fotoutställning på Arbetets museum

Pressmeddelande -

​ 9till5 - Ny fotoutställning på Arbetets museum

Arbeta för att leva. Leva för att arbeta.

För andra året i rad visar Arbetets museum bilder av tjugofem studenter på Fotoskolan i Gamleby. I år har eleverna valt att tolka temat Arbete. Resultatet är utställningen 9till5 som öppnar den 30 maj 2015. Media inbjuds till förhandsvisning på torsdag den 28 maj kl 10.00.

Tjugofem studenter har under våren 2015 valt att tolka temat Arbete i fotografisk bild. Resultatet är en utställning med gestaltningar som bland annat tolkar kroppsarbete, hur det en gång var och hur samtidens hälsoproblem har förändrat synen på ordet. Porträtt, stilleben, iscensatt fotografi och montage är exempel på utförande. Här finns till och med något verk i den dokumentära traditionen.

Hur eleverna har valt att tolka arbete skiftar brett. I utställningen får bland annat begreppet kroppsarbete en ny innebörd och vi kan se gestaltningar av den hårda vägen till framgång i kreativa yrken. Ett verk visar den historiska textilstadens queerperspektiv, ett annat visar vad man får offra för att ligga på topp.

Några har ägnat sig åt att skildra konsekvenserna av ett alltför stort fokus på arbete; utbrändhet, en känsla av otillräcklighet och kraschade relationer. Priset att alltid vara uppkopplad är högt. Det som förenar alla dessa uttryck är en kärlek till den fotografiska bilden och de inneboende möjligheter den ger att kommunicera personliga reflektioner, sinnesstämningar och upplevelser.

Fotoutställningen 9till5 visas på Arbetets museum under tiden 30 maj till 20 september.

PRESSINBJUDAN

Media inbjuds till förhandsvisning torsdag den 28 maj klockan 10.00. Medverkar gör elever från Gamleby fotoskola.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Foto: Julia Donka

Fotoelever presenterar "Generation Z"

Generation Z fokuserar på vår yngre Generation Z - den första generationen digitala infödingar, uppväxta med höghastighetsuppkoppling och som upplevt finanskris, kriget mot terrorismen och att växa upp under en tid av politisk oro i världen. Utställningen berör och diskuterar på ett personligt sätt ämnen så som politik, miljö och samhället i allmänhet ur ”post-millennium generationens” perspektiv.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping