Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Årets Arbetslivsmuseum 2013 - S/S Trafik Hjo

S/S Trafik Hjo har utsetts till Årets Arbetslivsmuseum 2013. S/S Trafik utgör en unik spillra av en svunnen transporthistoria, som hade stor betydelse för landets utveckling. På den K-märkta ångaren kan dagens besökare studera hur man färdades för drygt hundra år sedan.

Ångaren S/S Trafik gick sträckan Hjo – Hästholmen från 1892 till 1959, då fartyget lades upp på land och användes som kafé ett antal år. S/S Trafik räddades från skrotning 1972, efter en namninsamling initierad av Signe Carlsson i Hjo. Ett gigantiskt arbete på ca 30 000 ideella timmar lades ner på fartygets upprustning. Vissa arbeten lejdes bort till Sjötorps varv där fartyget låg i fem år.

S/S Trafik har aldrig genomgått några märkbara förändringar sedan fartyget byggdes 1892 och det gör ångaren unik. Målsättningen vid upprustningen var också att inga förändringar skulle göras, utom de som myndigheterna krävde. Pengar till projektet samlades in genom olika aktiviteter såsom andelsförsäljning, lotterier, souvenirförsäljning och loppmarknad.

1977 gjorde S/S Trafik en bejublad återfärd till hemmahamnen i Hjo. S/S Trafik är för många förknippad med angenäma minnen och massor av människor var där för att hälsa sin gamla båt välkommen hem. I Hjo hamn genomförs numera både planerade och spontana visningar där man bland annat får se maskinrummet och kabyssen (köket), som är i originalutförande.

S/S Trafik gör ca 20- 25 reguljära turer under sommaren till Visingsö, Vadstena och Hästholmen. Kortare rundturer och jazzturer görs också.

Fartyget vårdas och drivs av föreningen Sällskapet S/S Trafiks Vänner som har ca 600 medlemmar. Förutsättningen för verksamheten är och har alltid varit att alla jobbar gratis.

Tanken med priset Årets Arbetslivsmuseum är att uppmärksamma och uppmuntra alla fantastiska kulturarvsbevarare som finns på våra 1 449 arbetslivsmuseer runt om i Sverige. Bakom priset Årets Arbetslivsmuseum står Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, Arbetets museum, Statens försvarshistoriska museer, Statens maritima museer och Trafikverkets Museer.

PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Press.

FÖR MER INFORMATION:
Torsten Nilsson, arbetslivsintendent, 011-23 17 26, torsten nilsson@arbetetsmuseum.se
Anders Svenson, kassör Sällskapet S/S Trafiks Vänner, 0503-123 55, 070 835 13 12
Linda Hagberg, kommunikationschef, 011-23 17 09, 070 356 35 26, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se  

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping