Gå direkt till innehåll
Bo Nilsson tar emot priset "Årets arbetsmyra" av Arbetets museums vänförenings ordförande Li Teske.
Bo Nilsson tar emot priset "Årets arbetsmyra" av Arbetets museums vänförenings ordförande Li Teske.

Pressmeddelande -

​ÅRETS ARBETSMYRA 2017 – BO NILSSON, LOOS KOBOLTGRUVA

Varje år delar Arbetets museums vänförening ut en nationell pris ”Årets Arbetsmyra” för att uppmärksamma en enskild person av alla de eldsjälar som genom sina insatser för våra arbetslivsmuseer bidrar till ett rikt kulturliv och bevarande av vårt kulturarv. I år var det femte året priset utdelades. Det gjordes av Vänföreningens ordförande Li Teske i samband med ArbetSams årliga Museidagar i år i Falu Koppargruva den 21-22 april. I år gick utmärkelsen till Bo Nilsson vid Loos Koboltgruva i Hälsingland.

Bo Nilsson har haft en relation till gruvan ända sedan barnsben. Där lekte han och kastade sten i de övergivna och vattenfyllda gruvhålen. År 1989 började Bo och några vänner att prata om att tömma dem. Sedan dess har tusentals besökare fått uppleva den orörda gruvmiljön. Gruvan har återigen blivit viktig för bygden, nu som besöksmål. Bo har hela tiden varit drivande i utvecklingen. Under åren har han varit och är fortfarande bl.a. vaktmästare, guide, rörmokare, elektriker, receptionist och även kassör i föreningen. Själv fick han inte lära sig om gruvan i skolan, men nu har Bo och museet sett till att det lokala kulturarvet används i undervisningen. Barnen får bland annat lära sig att grundämnet nickel upptäcktes här första gången. De som går i högstadiet är dessutom guider i gruvan under sommaren.

Bo Nilsson driver utvecklingen av gruvan vidare. Nästa år ska ett nytt schakt öppnas för besökare. Så nog är Bo värdig titeln Årets Arbetsmyra 2017. Förutom äran består priset av ett diplom och 5 000 kronor.

Läs mer om Loos Koboltgruva på www.loosgrufvan.se eller varför inte göra ett besök!

Li Teske
ordförande
Arbetes museums vänförening

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping