Följ Arbetets museum

​ÅRETS ARBETSMYRA 2017 – BO NILSSON, LOOS KOBOLTGRUVA

Pressmeddelande   •   Maj 02, 2017 08:42 CEST

Bo Nilsson tar emot priset "Årets arbetsmyra" av Arbetets museums vänförenings ordförande Li Teske.

Varje år delar Arbetets museums vänförening ut en nationell pris ”Årets Arbetsmyra” för att uppmärksamma en enskild person av alla de eldsjälar som genom sina insatser för våra arbetslivsmuseer bidrar till ett rikt kulturliv och bevarande av vårt kulturarv. I år var det femte året priset utdelades. Det gjordes av Vänföreningens ordförande Li Teske i samband med ArbetSams årliga Museidagar i år i Falu Koppargruva den 21-22 april. I år gick utmärkelsen till Bo Nilsson vid Loos Koboltgruva i Hälsingland.

Bo Nilsson har haft en relation till gruvan ända sedan barnsben. Där lekte han och kastade sten i de övergivna och vattenfyllda gruvhålen. År 1989 började Bo och några vänner att prata om att tömma dem. Sedan dess har tusentals besökare fått uppleva den orörda gruvmiljön. Gruvan har återigen blivit viktig för bygden, nu som besöksmål. Bo har hela tiden varit drivande i utvecklingen. Under åren har han varit och är fortfarande bl.a. vaktmästare, guide, rörmokare, elektriker, receptionist och även kassör i föreningen. Själv fick han inte lära sig om gruvan i skolan, men nu har Bo och museet sett till att det lokala kulturarvet används i undervisningen. Barnen får bland annat lära sig att grundämnet nickel upptäcktes här första gången. De som går i högstadiet är dessutom guider i gruvan under sommaren.

Bo Nilsson driver utvecklingen av gruvan vidare. Nästa år ska ett nytt schakt öppnas för besökare. Så nog är Bo värdig titeln Årets Arbetsmyra 2017. Förutom äran består priset av ett diplom och 5 000 kronor.

Läs mer om Loos Koboltgruva på www.loosgrufvan.se eller varför inte göra ett besök!

Li Teske
ordförande
Arbetes museums vänförening

På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!