Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

ÅTER TILL VERKLIGHETEN - Fotografi ur Moderna Museets samling

Den 11 september öppnade utställningen Åter till verkligheten på Arbetets museum i Norrköping. Utställningen har tidigare visats på Moderna Museet och bygger på fotografier ur Moderna Museets samling. Fokus är 1970-talet och utställningen består av drygt 200 fotografier av ett fyrtiotal, i huvudsak amerikanska och svenska fotografer.

Utställningens titel, Åter till verkligheten, anspelar på att fotograferna vid denna tid alltid utgick från, eller återkom till, den verklighet de befann sig i. Många letade efter nya vägar att skildra det verkliga livet - andra försökte hitta möjligheter att skapa bilder bortom det vardagliga. I utställningen kan besökaren följa en utveckling från de tydligt dokumentära projekten från årtiondets början till de mer subjektiva, surrealistiskt påverkade, eller kroppsnära motiven mot slutet.

I utställningen presenteras större kollektioner av Larry Clark, Ann Christine Eek, Ralph Gibson, Paul Hill, Walter Hirsch, Kenneth Josephson, Chris Killip, Eva Klasson, Duane Michals, Bill Owens, Hasse Persson, Anders Petersen, Milton Rogovin, Melissa Shook, Antanas Sutkus och Arthur Tress. Övriga fotografer finns representerade med ett mindre antal bilder.

Alla medverkande fotografer kommer ur den klassiska svartvita fotografin. På olika sätt arbetade de med mediet och utvecklade skilda vägar att uttrycka sig på. Efter andra världskriget fick street photography och den subjektiva fotografin stort inflytande, liksom de framgångsrika modefotograferna. Det blev också möjligt att resa och de stora städerna blev kreativa mötesplatser för den generation fotografer som inledde sina karriärer på 1960-talet och som hade sin höjdpunkt innan den postmoderna fotobaserade konsten slog igenom i början av 1980-talet.

Begreppet ”dokumentär” var centralt under perioden. Grundläggande för genren är tron på fotografiet som en möjlighet till objektiv skildring av verkligheten, och att man med kameran som vapen skulle kunna avslöja dolda orättvisor i samhället. Nu började man dock omvärdera dess giltighet, och många av de frågeställningar som 1970-talets fotografer arbetade med upptar fortfarande dagens utövare: frågor kring form och innehåll, subjektivitet och objektivitet, konst och politik.

I samband med utställningens öppnande publiceras boken Åter till verkligheten. Fotografi ur Moderna Museets samling. Boken, som är på 360 sidor, innehåller 234 fotografier av 62 fotografer och ges ut av Moderna Museet i samarbete med Steidl Verlag.

UTSTÄLLNINGSPERIOD: 11 september-9 januari 2011
PRESSBILDER: finns för påsikt på under Press, välj Pressbilder i vänstermenyn. Kontakta Felicia Eriksson för högupplösta bilder, se nedan.
FÖR MER INFORMATION:
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se eller
Kerstin Ullström Harris, intendent Arbetets museum, tel 011-23 17 06, kerstin.harris@arbetetsmuseum.se
Anna Tellgren, intendent fotografi Modena Museet, tel 0708-83 80 90, a.tellgren@modernamuseet.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping