Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Åtvidaberg – den svenska modellen

Nu utvecklar Arbetets museum i Norrköping succéutställningen Industriland – när Sverige blev modernt. Under Kulturnatten den 25 september invigs en ny del om Åtvidaberg och ortens stolthet, företaget Facit, som under 1950- och 1960-talen blev en av de världsledande tillverkarna av skriv- och räknemaskiner. Med Åtvidaberg i fokus visar utställningen hur den svenska modellen och en rad andra utvecklingslinjer under industrilandsepoken tog sig uttryck i praktiken.

Utställningen Industriland – när Sverige blev modernt handlar om perioden 1930-1980, en tid av stora visioner, framtidstro och teknisk utveckling. Det var en tid av samförstånd och politiskt lugn då många strävade mot liknande mål. Detta skapade en enorm kraft som lade grunden för det välfärdssamhälle som växte fram under perioden – en samhällsmodell som har kallats för den svenska modellen.

Den östgötska bruksorten Åtvidaberg har kallats ”det industriella mönstersamhället”, inte minst under 1950- och 1960-talet då ortens stolthet, företaget Facit blev en av de världsledande tillverkarna av räknemaskiner. Som mest hade företaget 14 000 anställda över hela världen.

Utställningen berättar om framgångsåren 1930-1960, om företagskrisen i början av 1970-talet – vad var det som hände?­ – samt om Facit-arvet och orten idag. En berättelse som kan kännas igen från flera platser i landet. I utställningen får besökaren ta del av röster och bilder som berättar om Åtvidaberg och Facit; om hur företaget marknadsförde sina produkter, rekryterade arbetskraft, dess relation till Åtvidabergs FF, företagskulturen och företagets inflytande på orten. Besökaren får också återse en rad av företagets välkända produkter och lära sig ett och annat maskinskrivningsknep.

Utställningen invigs under Kulturnatten i Norrköping den 25 september.

Åtvidaberg – den svenska modellen produceras i samarbete med Brukskultur i Åtvidaberg med stöd av Åtvidabergs Sparbank, Åtvidabergs kommun, Ollie och Elof Ericssons stiftelse för välgörande ändamål, Baroniet Adelswärd AB, Johan Adelswärd, Åtvidabergs FF, Fallmans Åkeri och Göran Arvidsson.

PRESSVISNING: torsdag 23 september kl 13.
Vid pressvisningen medverkar projektledare Sofia Seifarth och Göran Arvidsson, f.d. ekonomichef på Facit.
VERNISSAGE: lördag 25 september kl 14. ÅFF-profilen Thomas Wernerson medverkar.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 25 september-oktober 2011
PRESSBILDER: finns att hämta på www.arbetetsmuseum.se under rubriken Press, ingen kod krävs.
FÖR MER INFORMATION:
Sofia Seifarth, projektledare Arbetets museum, 0708-23 17 03, sofia.seifarth@arbetetsmuseum.se
Viveka Adelswärd, ordförande Brukskultur i Åtvidaberg, 070-692 27 61
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

 

Ämnen

Taggar

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Presskontakt

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09