Gå direkt till innehåll
I appen Museiguide hittar du guldkorn att upptäcka nära dig.
I appen Museiguide hittar du guldkorn att upptäcka nära dig.

Pressmeddelande -

Appen Museiguide visar vägen till årets smultronställen

Ta hemester i år och upptäck nya resmål alldeles runt hörnet! I appen Museiguide presenteras i år 481 arbetslivsmuseer från Gällivare i norr till Trelleborg i söder. På arbetslivsmuseerna finns berättelser om vår historia som du inte hittar på de stora nationella museerna. Skippa flyget utomlands, det finns mycket att uppleva i Sverige.

Appen Museiguide är framtagen av Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) och Arbetets museum. Med appen kan du söka efter arbetslivsmuseum i olika län, och med hjälp av kartfunktionen kan du se arbetslivsmuseer i närheten. Nyhet i appen för i år är att du kan få vägbeskrivning till ditt besöksmål.

Med appen kan du hitta aktuell information om de museer som finns där du befinner dig. Du kan välja att se det som just du är intresserad av, till exempel alla museitåg i närheten. Du kan också lägga till dina favoriter och skapa en egen rutt, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum.

Arbetslivsmuseerna finns på de platser där historien utspelat sig och de befolkas av människor som varit med eller som kan berätta hur det var. Arbetslivsmuseerna berättar om den vanliga människans liv, där arbete och fritid, vardag och helg blir en historia om hur det var förr i Sverige. Ett arbetslivsmuseum kan även bestå av rörligt kulturarv, såsom tåg, fartyg, flyg, bilar och motorcyklar.

Arbetslivsmuseerna runt om i landet bjuder på annorlunda kulturupplevelser som vi vill att fler ska få ta del av. Med Museiguide-appen är det lätt att upptäcka alla dessa guldkorn runt om i landet, berättar Helena Törnqvist.

Museiguide 2019 trycks även i pappersformat och går att beställa kostnadsfritt genom Turistbyråshopen. I april distribueras den till turistbyråer och arbetslivsmuseer runt om i landet.

Intresset för Museiguide ökar – pappersupplagan har dubblerats sedan starten 2003, från 20 000 till 40 000 exemplar. Även antalet medverkande arbetslivsmuseer har ökat, från 63 museer 2003 till 481 i år. I guiden presenteras varje museum med bild, text, öppettider och kontaktuppgifter. Pappersversionen distribueras till alla medlemmar i ArbetSam samt till turistbyråer, bibliotek med flera.

Appen heter ”Museiguide” och finns för både iOS och Android. Ladda ner appen: Google Play | App Store


Kontakt:

Helena Törnqvist, arbetslivsintendent Arbetets museum
011–23 17 26 eller 070-846 08 11, helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se

Lovisa Almborg, verksamhetsledare ArbetSam
011-23 17 30 eller 070-638 99 53, lovisa.almborg@arbetsam.com

_____________________________

Arbetets museum har det nationella uppdraget att utveckla museiverksamheten inom området arbete och arbetsliv. Arbetets museum ska dokumentera arbetet och berätta om arbetets historia. Arbetets museum ska också stötta och synliggöra landets cirka 1 500 arbetslivsmuseer.

Arbetets museum är en nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor. Vi vill hellre väcka frågor än ge enkla svar. Vi vill inspirera till egna tankar, funderingar och diskussioner. Vi vill också låta många olika röster komma till tals.

Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) bildades 1998 och är idag Sveriges största museiförening med omkring 580 arbetslivsmuseer anslutna. ArbetSam verkar för att synliggöra arbetslivsmuseerna och se till att en organisation kan föra deras talan. Genom föreningen fick arbetslivsmuseerna en röst som kunde nå fram till politiker och myndigheter.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping