Gå direkt till innehåll

Ämnen: Ny media

Den 26 mars invigs den prisbelönta utställningen "Bamses källspanare" på Arbetets museum.

Kulturminister och skolbarn på plats när "Bamses källspanare" invigs

PRESSINBJUDAN | Arbetets museums prisbelönta vandringsutställning "Bamses källspanare" har det senaste halvåret gjort succé på Sveriges folkbibliotek. Den 26 mars kommer utställningen hem till Norrköping och invigs med ett fullspäckat program på museet. Dagen därpå öppnar utställningen för allmänheten. Journalister är varmt välkomna att anmäla sig till invigningen.

Nu står det klart att Arbetets museum vinner Det gyllene förstoringsglasets skolpris för sina insatser inom källkritik. Foto: Gryt Film

Pressinbjudan: Arbetets museum vinner Det gyllene förstoringsglasets skolpris 2024

Sedan 2018 har Arbetets museums turnerande utställningar satt fokus på källkritik och källtillit på skolor, bibliotek och arbetsplatser i hela landet. Nu tilldelas Arbetets museum Det gyllene förstoringsglaset för sitt arbete. Välkomna på prisutdelning den 12 mars samt invigning med kulturminister Parisa Liljestrand den 26 mars!

I vandringsutställningen ”Bamses källspanare” får barnen använda sin källkritiska förmåga för att hjälpa Bamse avslöja elaka rykten. Foto: Gryt Film.

"Bamses Källspanare" får turnépremiär på Bokmässan

Välkomna till Arbetets museums monter på Bokmässan, där vi för första gången visar vandringsutställningen "Bamses Källspanare”. I utställningen får du som besökare hjälpa Bamse genom att lära dig om olika källor och testa din källkritiska förmåga. Passa på att besöka utställningen och prata med oss! Från Bokmässan turnerar utställningen vidare till folkbibliotek runt om i landet.

I appen Museiguide presenteras närmare 500 arbetslivsmuseer runt om i Sverige.

Planera hemestern med Museiguide

​Nu lanseras årets version av Museiguide – appen som visar vägen till nya besöksmål alldeles runt hörnet. I Museiguide presenteras i år 485 arbetslivsmuseer runt om i landet, riktiga smultronställen fulla av spännande föremål, miljöer och berättelser.

I appen Museiguide hittar du guldkorn att upptäcka nära dig.

Appen Museiguide visar vägen till årets smultronställen

Appen Museiguide är din vägvisare till nya resmål i Sverige. Upptäck industrisamhällets kulturarv i hela vårt avlånga land. Många arbetslivsmuseer befinner sig på historiska platser i vackra miljöer. I appen presenteras i år 481 museer från Gällivare i norr till Trelleborg i söder. Bakom appen står Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) och Arbetets museum.

"Humor med jävligt mycket allvar" är parollen för Villfarelsers svartvita satir. Foto: Mathias Leclér/Villfarelser.

Villfarelser, Englund och Döden i ny utställning

Lördagen den 16 mars öppnar utställningen Varats olidliga tröghet på Arbetets museum. I utställningen möts Mathias Leclérs Instagramsuccé Villfarelser, Per Englunds suggestiva fotografi och Victor Johannessons projekt Depressiva Döden. Under vernissagen släpps även boken Ofrivilliga samtal av Villfarelser & Döden.

120 bilder visas i DN:s hittills största utställning - på Arbetets museum i Norrköping.

​NU ÖPPNAR DN:S STÖRSTA FOTOUTSTÄLLNING I NORRKÖPING

Torsdag 1 februari 2018 öppnar Dagens Nyheters hittills största fotoutställning på Arbetets museum. I utställningen ”Visuell journalistik” fångas både samtidens största skeenden och överraskande glimtar ur vardagen. Här har DN-fotograferna själva valt ut runt 120 bilder ur sin produktion, med fokus på svenska och internationella nyhetshändelser. Media inbjuds till förhandstitt 1 februari kl 10.00.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping